Index Vakbarát Hírportál

Döntött az olasz bíróság: nem törvénybe ütköző a fasiszta karlendítés

2024. január 20., szombat 07:20

Az olasz legfelsőbb bíróság döntése nyomán a fasiszta karlendítéses köszöntés csak abban az esetben számít bűncselekménynek, ha fennáll az egykori, feloszlatott olasz fasiszta párt újjászerveződésének veszélye – írja az MTI.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék pénteken foglalt állást az olasz szélsőjobboldali csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról. Az indoklást kilencven napon belül teszik csak közzé.

A semmítőszék elismerte, hogy a magasba lendített karral végzett köszöntés a „feloszlatott olasz fasiszta párt gesztusait” idézi.

Az olaszul római köszöntésnek is nevezett karlendítés egyébként az ókorra és a Benito Mussolini alatti történelmi korszakra egyaránt utal.

Jogi szakértők értelmezése szerint a semmítőszék azt mondta ki, hogy a karlendítés önmagában nem bűncselekmény – kivéve, ha a gesztus esetében konkrétan bizonyítható az egykori fasiszta párt újjászervezésének veszélye, utóbbi pedig egy megemlékezés esetében nem áll fenn.

Vádemelés karlendítésért

A harmadfokú bíróság egy 2016-os ügyben határozott, amikor Milánóban egy szélsőjobboldali megemlékezés résztvevői magasba lendített karral tisztelegtek Sergio Ramelli és Carlo Pedenovi emléke előtt. A két fiatal a hetvenes évek közepén a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali ifjúsági szervezetek összecsapásaiban veszítette életét.

A milánói megemlékezésen történt karlendítésért nyolc személy ellen indult vádemelés: első fokon felmentették, másodfokon elítélték őket. A semmítőszék mostani határozata értelmében újabb fellebbezési eljáráshoz van joguk.

Rovatok