Index Vakbarát Hírportál

Szíriáig terjedhetett a palesztin–izraeli feszültség, robbantottak Damaszkuszban

2024. január 20., szombat 10:49

A szír média jelenlegi információi szerint Izrael állhat a történtek mögött. Egyre növekszik a halottak száma, és rengeteg épületet megrongálódott.

Óriási füstfelhő gomolyog Damaszkusz felett, ugyanis a város nyugati részén robbanások történtek – írja a BBC.

A szír média azt állítja, Izrael áll a történtek mögött.

A jelentések szerint a Damaszkusz délnyugati részén, a Mazzeh negyedben történt robbanás több áldozatot is követelt már, igaz, arról egyelőre nincs hivatalos adat, hogy hányan haltak meg.

A brit média szerint a palesztin–izraeli konfliktus feszültsége már átterjedt a legtöbb Közel-Keleti országra is.

Összefüggés lehet a decemberi és a mostani robbantások között

A légicsapás a szíriai főváros szigorúan őrzött, Mazze nevű diplomatanegyedében ért egy lakóépületet, amelyet a Forradalmi Gárda használt – közölte a szíriai állami tévé. Az AFP hírügynökség egyik tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy az épület teljesen romba dőlt. A szíriai tévé szerint az épülethez a venezuelai és a dél-afrikai nagykövetség van a legközelebb.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő azt állította a tévében, hogy több rakéta csapódott be a háromemeletes épületbe, amelyben akkor tízen tartózkodtak.

A környező épületek ablakai betörtek – tette hozzá.

Egy élelmiszerbolt-tulajdonos a közelben azt mondta, hogy öt robbanást hallott, majd amikor odament a helyszínre, látta, hogy sebesülteket visznek el az épület romjaitól.

Az iráni Forradalmi Gárda kedden azt közölte, hogy több rakétával támadott egy épületet, „egy hírszerzési főhadiszállást” az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben, és ez Izraelé volt. Az iraki hatóságok szerint a rakétatámadás „négy civil” halálát és hat további ember sebesülését okozta.

Decemberben egy izraeli légicsapás szintén Damaszkusz egyik külvárosában megölte Szajjid Rázi Múszávi dandártábornokot, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt.

Rovatok