Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes állítást fogalmazott meg Zelenszkij főtanácsadója a háborúval kapcsolatban

2024. január 20., szombat 18:24

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Bild című német lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a harcok jelenlegi állása miatt Ukrajnának több fegyverre van szüksége a szövetségesektől.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatali tanácsadója szerint a háború jelenlegi szakaszának a problémája, hogy Ukrajna nem kap elegendő fegyvert, mivel ezeket egyenlőtlenül osztják el – adta hírül az MTI.

Mihajlo Podoljak a Bildnek adott interjúban felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy biztosítsanak több fegyvert az oroszok elleni küzdelemhez. 

A háború jelenlegi szakaszában az a probléma, hogy a fegyverek, drónok, gránátok vagy tüzérségi erő nem egyenletesen oszlik el. Ezt ki kell egyenlíteni

– magyarázta a szombaton megjelent interjúban az elnöki tanácsadó.

Azt hangsúlyozta: csak egyetlen forgatókönyv létezik, amely szerint Ukrajnát a legjobb fegyverekkel kell ellátni, hogy a lehető legjobban megerősödjön. Podoljak rámutatott, hogy Ukrajnát az orosz erők hosszú frontvonalon, több irányból támadják, és országa ezeket a támadásokat igyekszik kivédeni.

A zord időjárás ellenére is intenzív harcok folynak

„A teljes frontvonal 1300 kilométer hosszú, és a harcok 600-800 kilométeren folynak” – részletezte Podoljak, hozzátéve, hogy jelenleg sem csökken a harcok intenzitása, a zord időjárás ellenére sem. 

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor kiemelte, hogy Oroszország az elmúlt egy évben nem ért el jelentős eredményeket a fronton, holott rengeteg katonát küldtek, rejtett mozgósítást hajtottak végre, nagy katonai erőket vetettek be, és rengeteg felszerelést összpontosítottak, „amit mind el kell pusztítani”.

Podoljak arról is beszélt: nézete szerint a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök terve szerint fog folytatódni, vagyis addig, „amíg el nem foglalja Ukrajna teljes területét, amíg dominánssá nem válik Európában, amíg meg nem hódít más posztszovjet területeket is”. 

Az interjúban ezt a meggyőződését azzal támasztotta alá, hogy szerinte „senki nem kezd nagyobb háborút, miután már tönkretette a hírnevét és a kapcsolatait, ha kevés nyereséggel is beéri. Ez nonszensz” – szögezte le.

Kijev polgármestere szintén a katonai felszerelés hiányára panaszkodik 

A frontra látogatott Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, aki a lőszer és a katonai állomány drámai hiányáról számolt be a német Bildnek, valamint a fronton harcoló katonákkal is tárgyalt. 

Kijev polgármestere szerint Ukrajna az utóbbi időben hatalmas nyomásnak volt kitéve az orosz fél részéről. És ezt csak fokozza csalódottsága a Bundestag szerdai döntése miatt, amely szerint elutasították a nagy hatótávolságú Taurus KEPD 350-es cirkálórakéták Ukrajnába szállítását. 

A Taurus rakéták azért különösen fontosak Ukrajna számára, mert a rakéták hatótávolságukkal megzavarhatják az orosz csapatok logisztikáját, így növelnék a megszállt ország katonáinak és állampolgárainak biztonságát, továbbá az orosz fegyverraktárak megsemmisítésére is használhatnák ezeket.

Donald Trump szerint ő 24 órán belül lezárná a háborút

Ahogy az Index beszámolt róla, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Kijevbe azzal a feltétellel, hogy Donald Trump képes 24 órán belül leállítani az Oroszországgal folytatott háborút.

Trump június 16-án azt állította: ha ő lenne az amerikai elnök, akkor a Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz elnök közti párbeszéd szorgalmazásával egy nap alatt véget tudna vetni a háborúnak. A volt amerikai elnök saját bevallása szerint Putyinnal és Zelenszkijjel is jó kapcsolatot ápol, így jó eséllyel képes lenne egy asztalhoz ültetni a két vezetőt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója interjút ad az ukrán médiának 2023. június 15-én Kijevben, Ukrajnában. Fotó: Vitalii Nosach / Global Images Ukraine / Getty Images)

 

Rovatok