Index Vakbarát Hírportál

Káosz Németországban, tízezrek vonultak az utcára tüntetni a nagyvárosokban

2024. január 21., vasárnap 07:02 | aznap frissítve

Tízezrek vonultak utcára Németország-szerte szombaton, hogy tiltakozzanak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt álláspontja ellen: többek szerint a „zsidókérdés végső megoldásáról” tartott 1942-es konferenciát idézheti fel egy közelmúltban tartott találkozó.

Tüntetések voltak Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is. Néhányan „A fasizmus nem alternatíva” feliratú táblákkal vonultak fel. Rendőrségi jelentések szerint még az északi-tengeri Sylt-szigeten is mintegy 600 ember vonult utcára – írja az MTI. 

A tüntetéseket jórészt az váltotta ki, hogy a Correctiv című hírportál jelentéséből kiderült, novemberben egy Potsdamban tartott találkozón AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok is megjelentek, és egyebek között az úgynevezett visszavándorlással, vagyis a bevándorlók és a kisebbségek, köztük a német állampolgársággal is rendelkezők kiutasításával foglalkoztak. A jelentés Németország-szerte felháborodást keltett.

Ugródeszka lehetett a durva párhuzam a szövetségi belügyminiszter részéről

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Funke Mediengruppenak azt mondta szombaton, a potsdami találkozó a náci wannsee-i konferencia emlékét idézheti fel. A novemberi találkozót ugyanis a náci vezetőknek a „zsidókérdés végső megoldásáról” 1942. január 20-én Wannsee berlini városrészben megrendezett tanácskozása egykori helyszínétől alig tíz kilométerre tartották meg.

 Faeser azt mondta, hogy nem akar egyenlőségjelet tenni a két rendezvény közé, de szerinte

az olyan ártalmatlannak tűnő kifejezések mögött, mint a visszavándorlás, felsejlik az emberek etnikai származása vagy politikai nézetei miatti tömeges kiutasításnak és deportálásnak a gondolata.

A tüntetők szombaton kifejezték, nem akarják, hogy az ország visszatérjen a náci múltjához.

Észak-Rajna-Vesztfáliában Hendrik Wüst (CDU) tartományi miniszterelnök köszönetet mondott a jobboldali szélsőségek elleni tüntetésen résztvevőknek, és a demokraták összefogására szólított fel. Wüst az AfD-t „veszélyes náci pártnak” bélyegezte, amely szerinte nem áll a német alkotmány talaján, nem konzervatív és nem értékorientált. 

Tízezrek vonultak utcára a német demokráciáért aggódva

Frankfurtban a rendőrség közlése szerint mintegy 35 ezren tüntettek békésen. Hannoverben, ahol Christian Wulff volt német államfő és Stephan Weil (SPD), Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke szólt a tüntetőkhöz az Operaház előtti téren, a szervezők szintén 35 ezerre tették a résztvevők számát.

A rendőrség becslései szerint Kasselben 12 ezer, Dortmundban és Wuppertalban 7-7 ezer, Karlsruhéban 20 ezer, Nürnbergben legalább 10 ezer, Halle/Saale-ban pedig mintegy 16 ezer ember gyűlt össze.

A napok óta tartó tüntetéseket Olaf Scholz kancellár is támogatta, véleménye szerint a jobboldali szélsőségesek a német demokráciát támadják. De üdvözölte a megmozdulásokat Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is. 

Vasárnapra további demonstrációkat terveznek, egyebek között Berlinben.

Rovatok