Index Vakbarát Hírportál

Pusztító hideg van az Egyesült Államokban

2024. január 21., vasárnap 10:28

Sarkvidéki hidegfront érte el Amerikát, és nem nagyon akar távozni. A szokatlanul zord időjárás több millió ember életét nehezíti meg, sok helyen veszélyes körülmények alakultak ki az utakon is. Több figyelmeztetést is kiadtak szombaton főként azért, mert a szélsőséges időjáráshoz köthető halálesetek száma megközelítette a hatvanat.

Az Egyesült Államok nagy részén napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet szombaton.

A szokatlanul kemény téli idő az északnyugati Montana államtól a délkeleti Florida államig érezteti hatását.

A beszámolók szerint a Tennessee állambeli Memphisben olyan sok vízvezeték tört el a fagyban, hogy a nagyváros egész területén csökkent a víznyomás. A helyreállításon a szolgáltató önkéntesei dolgoztak szombaton. A hatóságok attól tartanak, hogy a repedéseken keresztül szennyeződés kerül az ivóvízhálózatba, ezért a lakosságot arra kérték, hogy forralja fel a vizet, vagy vegyen igénybe palackozott vizet, amelyt a város biztosít.

A meteorológiai jelentések szerint a legnagyobb hideget az ország középnyugati területein mérték, Iowa Cityben szombaton a viharos szélben a hőérzet mínusz 26 Celsius-fok volt, de Oklahoma Cityben is mínusz 10 fok alatt maradt a hőmérséklet.

Az északkeleti Vermont államban mínusz 28 fokos hőmérsékletről számoltak be, míg a jóval délebbre fekvő Nyugat-Virginiában a viharos szélben a hőérzet megközelítette a mínusz 30 fokot, miközben szombaton 10 centiméter friss havat is vártak.

Az Egyesült Államok jó részét uraló fagyos idő a jövő hét első felében szűnik meg, amikor jelentős enyhülést várnak, a hét közepére pedig már a januári átlagnál is magasabb hőmérsékleteket.

Egyre több életet követel a sarki hideg

Tennesse államban szombatra már mintegy 25 ember halálát kötötték a napok óta tartó ítéletidőhöz, míg országszerte 55-re növekedett a téli idő áldozatainak száma – tájékoztat az NBC News.

Mississippiben a héten nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma. A halálesetek a rendkívüli hideg és az emiatt kialakult rossz útviszonyok miatt történtek. Az állami katasztrófavédelem felszólította a lakosságot, hogy ne töltsenek túl sok időt a szabadban, mert „nagy az esély hipotermiára és fagyási sérülések kialakulására”.

Oregonban legalább kilenc, az időjárással összefüggő haláleset történt, köztük három emberé Portlandben, akiket egy leszakadt villanyvezeték ölt meg. Egy kilenc hónapos csecsemő élte csak túl a történteket, akit egy fiatal nő mentett meg.

A meteorológusok hétvégére már felmelegedést jósolnak.

Rovatok