Index Vakbarát Hírportál

A Merci 170-nel repesztett Zágrábban: a rendőrök alaposan meglepődtek, amikor a földre teperték a sofőrt

2024. január 21., vasárnap 15:03

Kilenc járőrkocsi üldözte a Zágráb belvárosán végigszáguldó Mercedest, de vezetőjét nekik még lassításra sem sikerült bírniuk. Egy útszéli oszlop sietett a rendőrök segítségére, amely végül megálljt parancsolt a fehér luxuskocsinak. A hatóság emberei alaposan meglepődtek, amikor azonosították a sofőrt.

Már az is sokkolta őket, amikor bemérték, hogy a Merci időnként 170-re gyorsult fel a nem túl széles belvárosi utcákon.

„Kilenc rendőrkocsi üldözte” – mondta az éjféli repesztés egyik szemtanúja. Harsányan szóltak a szirénák, és a villogók kék fénye terítette be az aszfaltot. Filmbe illő jelenet volt.

A Mercedes több autót elsodort, egy építkezési állványzatot ledöntött. Még akkor sem lassított, amikor egy piros lámpánál feltorlódott járművek állták az útját. Ehelyett átvágott a szemközti sávba, amelyben vesztére egy terepjáró haladt vele szemben.

A rendőrök nehezen állták az iramot.

A Mercedes szinte fékezés nélkül csapódott a terepjáró hátsó bal felébe, aztán egy, a zöldre váró autónak ütközve megpördült, és csak akkor állt meg végképp, amikor belegyűrődött, majd elakadt az előkelő Esplanade szálló előtt felállított oszlopban – részletezte a horvát Index.

Tucatnyi rendőr vetette rá magát a hosszú időn át üldözött kocsi sofőrjére.

A kiparancsolt vezető nehezen boldogult a beszorult ajtóval. Végül kiszállt, és a rendőrök könyörtelenül a koszos úttestre kényszerítették annak ellenére, hogy hófehér nadrágja és felsője tökéletes összhangban állt a Mercedes törtfehér színével. A hosszú, fekete hajú sofőr a bilincset sem úszta meg.

Egyedül volt a kocsiban, nem volt útitársa

– erősítette meg a szemtanú.

Néhány szemfüles járókelő fotókat készített az autóról és vezetőjéről, a képek a horvát RTL portálján tekinthetők meg.

Az ámokfutó rendőr szeretne lenni – csak még nagyon fiatal hozzá

A sofőr hidegvérűen azzal próbált meg védekezni, hogy rendőr szeretne lenni, bár tisztában van azzal, hogy közelgő születésnapját alig három hét múlva a rácsok mögött tölti.

Ennek azonban kicsi a valószínűsége. Kiderült ugyanis, hogy kiskorú – csupán tizenkét éves. A közelgő születésnapján tölti be a tizenharmadikat.

„Őszintén szólva nekem idősebbnek tűnt, de lehet, hogy tévedek” – ismerte el a szemtanú.

A kislánynak értelemszerűen nincs jogosítványa, meg kell hagyni viszont, hogy az ütközések dacára is bravúrosan vezetett. Hogy vakmerően, az biztos. Viszont rejtélyes, hogyan tanult meg ilyen jól bánni a kormánnyal.

Azzal mentegette magát, hogy csak „kiugrott kaját venni”.

Az anya nem ússza meg

A budapesti autós üldözésekhez és utcai ámokfutásokhoz hasonlóan a felelőtlen száguldások a horvát fővárosban sem mennek ritkaságszámba.

Tavaly nyáron egy feltuningolt, sportos Merci vezetője vesztette el az uralmát a volán felett, és a járókelők közé sodródott. Hatan sérültek meg.

A mostani gyorshajtó kislány ellen korára való tekintettel nem indítható eljárás. Édesanyja – egyben a Merci tulajdonosa – azonban nem ússza meg egykönnyen.

A közlekedési balesettel kapcsolatban, amelyben egy gyermek érintett, szabálysértési eljárás indult egy 32 éves családtag ellen – tudatta a zágrábi rendőrség.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok