Index Vakbarát Hírportál

Irán megfenyegette Izraelt, kijelentették, hogy bosszút állnak

2024. január 21., vasárnap 12:30

Rakétatámadás volt szombaton Damaszkuszban, Szíria fővárosában. Az Izrael által indított támadásban az iráni biztonsági erők öt magas rangú tisztje is meghalt. Ezt az iráni vezetés vérlázítónak tartotta, és kijelentették, bosszút állnak Izraelen.

Egyre csak fokozódik a feszültség a Közel-Keleten. Irán elnöke, Ebrahim Raiszi reagált a szombaton történt szíriai robbantásra, amelyet Izrael hajtott végre. Az elnök együttérzését fejezte ki a támadásban meghaltak családtagjai számára, és felháborodott az általa „terrorcselekménynek” nevezett támadáson – írja a BBC.

A tettük nem marad megválaszolatlanul

– jelentette ki az elnök.

Az iráni külügyminisztérium agresszív és provokatív cselekedetnek nevezte Izrael támadását, és elkezdte a felkészülést a visszavágásra.

Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) – amely Irán egyik legfontosabb katonai, politikai és gazdasági egysége – magas rangú tisztjei a polgárháború 2011-es kezdete óta jelen vannak Szíriában, és segítenek támogatni Bassár el-Aszad elnök rezsimjét az uralma ellen irányuló széles körű lázadással szemben.

A szombati támadás a délnyugat-damaszkuszi Mazzeh-negyedben történt, egy olyan területen, ahol egy katonai repülőtér, valamint az ENSZ damaszkuszi székhelye, nagykövetségek és éttermek találhatók.

Az iráni Mehr félhivatalos hírügynökség szerint a támadásokban meghalt az IRGC szíriai hírszerzési főnöke és helyettese, valamint a gárda más tagjai.

Kedden Irán elismerte, hogy rakéta- és dróntámadást hajtott végre Pakisztán délnyugati részén – megölve két gyermeket –, mondván, a támadás egy Pakisztánban tartózkodó „iráni terrorista csoport” ellen irányult. Napokkal később Pakisztán visszavágott, és csapásokat mért a délkelet-iráni „terrorista rejtekhelyekre”, amivel kilenc ember halálát okozta.

Bár mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy egymás országaiban lévő militáns bázisokat céloztak, Irán és Pakisztán visszahívta nagyköveteit a fővárosokból.

A tárgyalásokat követően azonban helyreállították a diplomáciai kapcsolatokat.

Irán pakisztáni, szíriai és iraki kurdisztáni célpontokat támadott, Törökország szintén bombázta Kurdisztánt, míg Jordánia drogcsempészeket támadott a szíriai határon túl. Amerika továbbra is csapást mér az ISIS-ra Szíriában, és ezzel párhuzamosan visszaveri az Irán megbízottjai által ott és Irakban végrehajtott dróncsapásokat.

E támadások mögött állítólag nincs közös politika, kivéve a „nemzeti önvédelem” jól bevált ürügyét.

Az ENSZ-főtitkár a kétállami megoldás megvalósítását sürgette

António Guterres ENSZ-főtitkár szombaton megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását, miközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

„A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie” – mondta Guterres Kampalában az el nem kötelezett országok – a hidegháború idején semleges nemzetek – találkozóján.

Az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan

– jelentette ki Guterres.

Úgy véli, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz, és erősíti a szélsőségeket mindenhol, egyúttal megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását.

Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és szombati nyilatkozatában ismét közölte álláspontját, mely szerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett.

Az Egyesült Államok, Izrael fontos szövetségese a kétállami megoldást szorgalmazza.

Rovatok