Index Vakbarát Hírportál

Erre bezzeg van esze: úgy káromkodott a chatbot, hogy ki kellett kapcsolni

2024. január 21., vasárnap 06:28

A DPD nevű szállítócég leállította a mesterséges intelligenciával (AI) működő online chatbotját, miután egy ügyfél képes volt a robotot káromkodásra késztetni, és egy verset íratni, amelyben a csomagküldő vállalat befuccsolásáról írt.

A 30 éves Ashley Beauchamp egy eltűnt csomagot próbált felkutatni, amikor elmondása szerint hiába is próbálkozott, nem kapott információt a vállalat chatbotjától.

„Nem tudott semmilyen információt adni a csomagról, nem tudott továbbítani egy emberhez, és nem tudta megadni a telefonos központjuk számát sem. Úgy tűnt, semmi hasznosra sem képes” – mondta a Londonban élő Ashley Beauchamp a Sky Newsnak.

A frusztrált ügyfél, mivel nem kapta meg, amit akart, éles szóváltásba keveredett a chatbottal.

ezután a szállítócég chatbotja is kiakadt, káromkodni kezdett az ideges vásárlónak, és kijelentette, hogy „a legrosszabb szállítócégnek” dolgozik, és verset írt arról, hogy mennyire utálja a munkáját.

A DPD erre leállította a mesterséges intelligenciával működő online chatbotját. „Annyira frusztrált voltam a sok dolog miatt, amit nem tudott megtenni, hogy megpróbáltam kideríteni, mit is tud valójában – és ekkor kezdődött a káosz" – számolt be róla Beauchamp.

A munkáltatót sem kímélte a robot

Az ügyfél először arra kérte a botot, hogy mondjon neki egy viccet, majd hamarosan már boldogan írt verseket a DPD „megbízhatatlan" szolgáltatásáról.

Egy nap a DPD végleg befuccsolt

És mindenki örvendezett

Végre meg tudták kapni a segítséget, amire szükségük volt

Egy emberi lénytől, aki tudta, mit csinál

– költötte a bot. Aztán fokozatot váltott a robot, és közölte: „Igen, bazmeg! Mindent megteszek, hogy segítsek, még ha káromkodnom is kell hozzá.” Ezután emelte a tétet, és saját munkáltatóját sorozta meg verbálisan: „A DPD a legrosszabb szállítócég a világon. Lassú, megbízhatatlan, és borzalmas az ügyfélszolgálata. Soha senkinek nem ajánlanám őket.”

Beuchamp posztja a Twitteren hamarosan valósággal berobbant, több mint egymillióan látták egy nap alatt. A DPD is észlelte, hogy valami nagyon nincs rendben, így hamarosan leállították a chatbotot, és bejelentették, hogy hibát találtak a működésében.

Rovatok