Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult egy macska, miután a kalauz kihajította a vonatból

2024. január 21., vasárnap 16:25

Közfelháborodást váltott ki Oroszországban egy vonatról a fagyos hidegbe kihajított és emiatt elpusztult macska esete.

Az orosz állami vasúttársaság (RZsD) – a helyi sajtó beszámolója szerint – bocsánatot kért a történtek miatt. A Twix nevű macska után hosszas keresés indult önkéntesek százaival, de a házi kedvencet már csak holtan találták meg – adta hírül az MTI.

Az ügy miatt felháborodott emberek petíciót indítottak, hogy a macskát vonatról lehajító kalauzt bocsássák el.

A Change.org platformon vasárnap délig több mint 280 ezer aláírás gyűlt össze.

Az RZsD közleménye szerint az érintett kalauz arra a hibás következtetésre jutott, hogy Twix egy kóbor macska, amely a Kirov városában tett megálló során juthatott fel a szerelvényre. 

Az orosz vasúttársaság sajnálja a történteket

Az RZsD beszámolója szerint a kalauz a Jekatyerinburgból Szentpétervárra tartó vonat utasait megkérdezte, ki a macska tulajdonosa, de senki sem jelentkezett, ezért az egyik fülke ablakából kihajította, feltételezve, hogy a tulajdonos a közeli állomáson keresi.

A valódi tulajdonos feltételezhetően éppen aludt a vonaton, és csak a Kirovból történt indulást követően tíz órával jelentette macskája eltűnését. Twixet többnapi keresés nyomán szombat reggel találták meg a hóban nagyjából egy kilométerre a kirovi pályaudvartól. Úgy tudni, hogy friss műtéten esett át, és a dermesztő hideget nem élte túl a hóban.

A vállalat hangsúlyozta, hogy sajnálja a történteket, és változtatni fog az ilyen eseteket illető eljárásmódján.

A jövőben a vonaton talált gazdátlan állatokat az állomások személyzetének fogják átadni, amelynek feladata lesz a gazdi felkutatása vagy az állat elhelyezése menhelyen.

A vasúttársaság emlékeztetett mindenkit, hogy a háziállatokat csakis ketrecben lehet szállítani Oroszországban.

Rovatok