Index Vakbarát Hírportál

Szentpétervár mellett gyanús körülmények között robbantottak

2024. január 21., vasárnap 13:15

Robbanás történt egy gázterminálon az oroszországi Szentpétervár közelében – közölték a hatóságok. Többen jelezték, hogy drónokat hallottak a közelben, és sokan ukrán támadásra gyanakodnak. Kijev nem kommentálta az eseményeket.

A robbanás nagy tüzet okozott – közölte az állami tulajdonú RIA Novosztyi hírügynökség. Ismertették, hogy a tüzet sikerült megfékezni, és sérültekről nem érkezett jelentés. A tűz oka nem ismert, de a helyi média arról számolt be, hogy drónokat láttak a környéken.

A JELENLEGI KONFLIKTUSBAN MIND OROSZORSZÁG, MIND UKRAJNA DRÓNOKAT VETETT BE. UKRAJNA RENDSZERINT NEM ISMERI EL AZ ILYEN TÁMADÁSOKAT 

– írja a BBC, emlékeztetve, hogy Oroszország csaknem két évvel ezelőtt indította el teljes körű invázióját Ukrajnában, de az elmúlt hónapokban alig haladt előre.

Kijev nem kommentálja a támadásokat

Vasárnap 13 ember meghalt, és tíz megsebesült az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck városában a lövöldözésekben – közölte Alekszej Kulemzin, a város oroszok által beiktatott polgármestere. Kijev ezt a támadást sem kommentálta.

A vasárnapi, Szentpétervár közelében történt robbanással kapcsolatban Alekszandr Drozdenko regionális kormányzó azt mondta, hogy a Novatek gázkitermelő cég Uszt-Lugában, a Finn-öböl partján lévő termináljánál történt incidens után „magas riasztási fokozatot” vezettek be. Megosztott egy videót arról, hogy látszólag nagy tűz keletkezett.

A Novatek később bejelentette, hogy a terminálon felfüggesztették a munkát, és közölte, hogy a tűz „külső behatás” következménye volt, további részletek közlése nélkül.

A Shot orosz hírügynökség helyi lakosokat idézett, akik azt állították, hogy drónt hallottak, amelyet több robbanás követett az Oroszország és Észtország határához közeli Uszt-Lugánál.

A szentpétervári Fontanka hírportál szerint a tűz kitörése előtt legalább két drónt láttak a város felé repülni

– írja a BBC, megjegyezve, hogy a lap nem ellenőrizte a történtek részleteit, és ukrán tisztviselők sem nyilatkoztak. Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy szombat este három ukrán drónt lőttek le az ukrán határhoz közeli Szmolenszki területen. Korábban azt közölte, hogy a nyugat-oroszországi Tula és Orjol felett is lelőttek drónokat.

Egymás energetikai infrastruktúráját tüzelik

Oroszország és Ukrajna egymás energetikai infrastruktúráját veszi célba. Pénteken tűz ütött ki egy olajraktárban a délnyugat-oroszországi Brjanszkban, amit Moszkva egy ukrán dróncsapásnak tulajdonított.

A támadás egy nappal az után történt, hogy Szentpéterváron támadás érte az egyik legnagyobb olajrakodó terminált.

Csütörtökön Oroszország azt állította, hogy elfoglalt egy falut a lerombolt Bahmut város közelében, az ukrajnai kelet-donyecki régióban. Kijev nem erősítette meg az állítást. Ukrajna többször figyelmeztetett arra, hogy hadseregének súlyos lőszerhiánnyal kell szembenéznie, de célul tűzte ki, hogy idén egymillió drónt állít elő hazai gyártásban.

Rovatok