Index Vakbarát Hírportál

„Megölték a férjemet, maradjak nyugodt?”

2024. január 21., vasárnap 11:06

Két nő megtámadta a perui elnököt, Dina Boluartét egy hivatalos rendezvényen szombaton, az andoki Ayacucho városában, ahol 2022 decemberében tíz ember halt meg a kormány elleni tüntetéseken.

A támadás akkor történt, amikor Boluarte asszony egy út alapkőletételén vett részt a fővárostól, Limától mintegy 570 kilométerre délkeletre fekvő városban. Az államfő éppen Ayacucho tartományi kormányzójával, Wilfredo Oscorimával találkozott, amikor a televíziós felvételek szerint a két támadó felmászott a találkozó helyszínéül szolgáló emelvényre, és egyikük megragadta az elnök haját – írja az MTI. 

Megölték a férjemet, maradjak nyugodt?

– kiabálta az egyik támadó, akit a hatóságok őrizetbe vettek.

A nő azzal vádolta Boluartét, hogy ő a felelős férje haláláért, akit a 2022. december 15-én Ayacuchóban tartott tüntetéseken megöltek.

A miniszteri kabinet vezetője, Alberto Otarola az X közösségi oldalon elítélte a támadásokat, amelyek szerinte veszélyeztették az államfő biztonságát. 

Az elnök először érkezett Ayacuchóba azóta, hogy az ellene országszerte szervezett tüntetésekben mintegy ötvenen meghaltak. A halálos áldozatok közül húszat az állami erők öltek meg az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága szerint.

Rovatok