Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: Az elmém erősebb, mint 25 évvel ezelőtt

2024. január 22., hétfő 09:45

Donald Trump volt amerikai elnök most mentális kompetenciájával dicsekszik, miután egy nemrégiben tartott kampányrendezvényen összekeverte Nikki Haley-t és Nancy Pelosit.

A 2024-es republikánus elnökjelölt szombaton a New Hampshire állambeli Manchesterben egy rendezvényen azt mondta, hogy „az elméje most erősebb, mint 25 évvel ezelőtt volt”.

Néhány hónappal ezelőtt elvégeztem egy kognitív tesztet, amelyet az orvosom adott nekem, és kitűnőre vizsgáztam

– mondta Trump.

A megjegyzés egy korábbi, a New Hampshire állambeli Concordban tartott kampánymegállót követően hangzott el, amelynek során Trump a GOP másik jelöltje, Nikky Haley kampányrendezvényein megjelent tömeg méretét ócsárolta – számolt be a Business Insider.

Ezután bizarr módon Haley-t hibáztatta – szokásos célpontja, a demokrata Nancy Pelosi képviselőnő helyett – az amerikai Capitoliumban 2021. január 6-án történt biztonsági hiányosságokért.

Chris LaCivita, Trump vezető kampánytanácsadója később azt mondta X-en (korábban Twitter): „Nancy… Nikki… egy különbségtétel különbség nélkül.”

Később, szombaton a New Hampshire állambeli Keene-ben tartott kampányrendezvényén Haley azt sugallta, hogy a 77 éves Trump talán nem lenne alkalmas egy második elnökségre.

„Azt mondják, hogy összezavarodott, hogy valaki másról, Nancy Pelosiról beszélt” – mondta Haley. „Mégis többször említett engem ebben a szövegben. Az az aggodalmam – nem mondok semmi becsmérlő dolgot –, de

amikor az elnökséggel és a vele járó nyomással foglalkozunk, az nem lehet olyasvalaki, akiről megkérdőjelezzük, hogy mentálisan alkalmas-e erre. Nem lehet

– mondta.

Egyébként Trump már évek óta dicsekszik a kognitív tesztjeivel – amik nem IQ-tesztek, hanem olyan tesztek, amelyet jellemzően olyan időseknek adnak, akiknél kognitív hanyatlás tapasztalható –, a vizsga mögött álló tervezők megkérdőjelezték állításainak valóságtartalmát, megjegyezve, hogy

olyan kérdések helyes megválaszolásával dicsekedett, amelyek egyáltalán nem részei a vizsgának

– írja a The Washington Post.

Rovatok