Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szuverén jogának tartja a haderőfejlesztést

2024. január 22., hétfő 08:33

Észak-Korea továbbra is kitart azon szuverén joga mellett, hogy a Washington által vezetett katonai hadgyakorlatok és esetleges támadások ellen folytassa az ország katonai képességeinek megerősítését.

Az el nem kötelezett országok mozgalmának (NAM) ugandai csúcstalálkozóján Észak-Korea küldöttje kijelentette, hogy

országa az Egyesült Államok és szövetségeseinek veszélyes lépéseire adott válaszul erősíti meg védelmi képességeit, és ez az ország szuverén jogának igazságos gyakorlása.

Észak-Korea nemzetközi szervezetekért felelős külügyminiszter-helyettese szerint Észak-Korea szuverén jogainak megvédéséért folytatott küzdelme teljes mértékben összeegyeztethető a NAM eszméivel, amely elutasítja az egyes országok szuverén jogainak megsértését és a külső felek belügyekbe való beavatkozását. A NAM 120 olyan ország fóruma, amely nem tartozik egyetlen nagyhatalmi blokkhoz sem – írta meg az MTI.

Észak-Korea állítása szerint a közelmúltban

víz alatti atomfegyverek szállítására tervezett, úgynevezett Haeil–5-23 támadódrónokat tesztelt a Japán-tengerben, a Dél-Korea, az Egyesült Államok és a Japán által tartott közös hadgyakorlatokra adott válaszul.

Phenjant jogellenes nukleáris fegyverkezése miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa számos határozatában sújtotta már nemzetközi büntetőintézkedésekkel.

Rovatok