Index Vakbarát Hírportál

Több tucatnyi delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

2024. január 22., hétfő 15:39

Mintegy 45 kis kardszárnyú delfin és palackorrú delfin vetődött partra vasárnap délután Új-Zéland északi szigetének keleti partvidékén, valamennyi állat elpusztult.

A delfineket a helyi közösség próbálta az árhullámmal visszaterelni a mélyebb vizekbe, de később a partvidék egy távolabbi, megközelíthetetlen zátonyos részén ismét partra vetődtek. Több tucatnyi állat elpusztult, a többit végleg elaltatták – írja az MTI az új-zélandi Természetvédelmi Hivatal közleménye alapján. 

Az állatok halálba segítése mellett a tudósok szakvéleményének kikérése után döntöttek az illetékesek. 

A szakértők ugyanis úgy értékelték, hogy a delfinek visszaterelésére a mélyebb vizekbe és túlélésükre alig van remény. Ugyanis a delfincsapatot nagyon rossz, sérült állapotban fedezték fel a sziklás partszakaszon, több delfin már nem is élt, nyilvánvalóan szenvedtek. 

Bálnák és delfinek gyakran rekednek meg az új-zélandi vizeken. Partra vetődésük okai nem világosak, de a hivatal szerint közrejátszhat benne betegség, navigációs hiba, földrajzi tényezők, a hirtelen apály, esetleg az, hogy a csapatot ragadozó üldözi, illetve a szélsőséges időjárás is.

Rovatok