Index Vakbarát Hírportál

Orkánerejű vihar csapott le Nagy-Britanniára

2024. január 22., hétfő 06:44

Vasárnap este érte el a szigetországot a vihar, jelentős közlekedési fennakadásokat okozva országszerte. A brit meteorológiai szolgálat a második legmagasabb, narancssárga riasztást adta ki az ország teljes területére.

A brit meteorológia napok óta jelezte az Isha névre keresztelt atlanti vihar érkezését – adta hírül az MTI.

A szolgálat vasárnap éjjeli beszámolója szerint a leghevesebb, csaknem 150 kilométer per óra sebességű széllökést Wales északi részén, Snowdonia térségében mérték, de

Londonban és az ország számos más vidékén is gyakori az óránkénti 90–120 kilométeres szélsebesség.

Skóciában a hatóságok vasárnap estétől hétfő délelőttig elővigyázatossági megfontolásokból teljesen leállították a vasúti közlekedést, az angliai és a walesi vasútvonalak több szakaszán sebességkorlátozásokat rendeltek el.

Észak-Írországban több mint 45 ezer, Angliában és Walesben hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás a vezetékrendszer megrongálódása miatt.

114 járatot töröltek Dublinban

A légi közlekedést a vihar elsősorban az északnyugat-angliai, a skóciai és az ír repülőtereken zavarta meg. A dublini repülőtéren vasárnap estig 114 járatot töröltek, a Nagy-Britanniából Belfastba tartó járatok közül pedig többet más repülőterekre irányítottak át.

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n ugyanakkor a viharos szél ellenére folyamatos volt a forgalom, és vasárnap éjjelig nem érkezett hír járattörlésekről.

A British Airways Heathrow-ról Budapestre tartó esti járata egyórás késéssel ugyan, de felszállt.

A Wizz Air budapesti járata a Londontól északra fekvő Luton repülőtérről több mint kétórás késéssel, de szintén el tudott indulni.

Az Isha orkán, amely az Atlanti-óceánról tört rá a Brit-szigetekre, a meteorológia előrejelzése szerint hétfő délelőttre elvonul.

Rovatok