Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk Auschwitzba látogatott, miután antiszemita oldalnak nevezték az X-et

2024. január 23., kedd 06:46

Elon Musk Lengyelországba utazott, hogy megnézze az auschwitzi náci koncentrációs tábort. A milliárdos üzletember a látottak után azt mondta, hogy korábban nem vette komolyan az antiszemitizmust, majd hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül az X-en (korábbi Twitteren) mindenki arról ír, amiről akar.

Mint arról az Index is írt, Elon Musk néhány hónapja került kritikák kereszttüzébe, miután reagált egy antiszemita összeesküvés-elméletet megosztó posztra, és azt „tényleges igazságnak” nevezte.

A történtek után az X közösségi hálózat tulajdonosa az auschwitzi koncentrációs tábor helyszínére látogatott.

Az AP News szerint Elon Musk miután végigjárta a második világháború idején létrehozott német megsemmisítőtábort, azt mondta, hogy a holokauszt tragédiája „sokkal jobban mellbe vág, ha azt a saját szemeddel látod”.

A milliárdos vállalkozó ezt követően részt vett az Európai Zsidó Szövetség rendezvényén, amely az antiszemitizmusról tartott konferenciát Krakkóban. 

Az üzletember az eseményen bevallotta, hogy egészen a közelmúltig „naiv” volt az antiszemitizmus jelenlétével kapcsolatban. Mint mondta, barátai többsége zsidó, ezért ő személyesen alig találkozott a jelenséggel, ezért nem vette azt komolyan.

„Azokban a körökben, ahol mozgok, szinte egyáltalán nem találkozom az antiszemitizmussal” – mondta Elon Musk a konferencián.

A barátaim kétharmada zsidó. Kétszer annyi zsidó barátom van, mint nem zsidó. Tulajdonképpen a törekvéseimet nézve engem is lehetne zsidónak mondani

– tette hozzá az X tulajdonosa.

A vállalkozó a beszélgetésen megvédte az antiszemita botrányba keveredett platformját, mondván, hogy a közösségi oldalon szólásszabadság van, ami pont, hogy segít a gyűlölet felszámolásában. Az üzletember ezt arra alapozta, hogy a náci Németország ezt a szabadságot tiltotta be.

„Az X platform átfogó célja, hogy az igazság forrása legyen szerte a világon” – mondta Musk, hozzátéve, hogy amíg az emberek kijelentései nem sértenek törvényt, addig engedi nekik, hogy azt írjanak, amit akarnak.

(Borítókép: Elon Musk élő interjúban beszél Ben Shapiróval az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló szimpóziumon Krakkóban, Lengyelországban 2024. január 22-én. Fotó: Omar Marques / Getty Images Hungary)

Rovatok