Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek Gérard Depardieu zaklatási ügyében

2024. január 23., kedd 09:37

A párizsi ügyészek a napokban közölték, hogy ejtették a Gérard Depardieu elleni szexuális zaklatási feljelentést, mert az már elévül.

Elévülés miatt ejtették a Gérard Depardieu elleni szexuális zaklatási keresetet – írja a The Guardian.

A panaszt Hélène Darras francia színésznő nyújtotta be 2023-ban, de a Disco című film 2007-es forgatására vonatkozott, ahol Gérard Depardieu állítólag fogdosta őt, megérintette a csípőjét és a fenekét, és behívta az öltözőjébe, és még akkor sem hagyta abba, amikor a nő visszautasította a közeledést.

Egy évembe telt, mire a történtekről való beszélgetéstől eljutottam a büntetőfeljelentésig. Belépni egy rendőrőrs ajtaján, és elmondani egy rendőrnek, hogy valaki megérintette az intim testrészeidet, nem könnyű

– mondta akkor.

A 75 éves Gérard Depardieu-t több mint egy tucat nő vádolta meg szexuális zaklatással és bántalmazással, de ezeket a vádakat tagadja.

2023 októberében nyílt levelet tett közzé a Le Figaro című francia napilapban, amelyben megvédte magát. „Soha, de soha nem bántalmaztam nőt” – írta az újságban.

A konzervatív irányultságú Le Figaróban 56 francia filmsztár, köztük Carla Bruni és Charlotte Rampling védelmébe vette Depardieu-t a szerintük nyilvános „lincseléssel” szemben.

Gérard Depardieu-t 2020-ban nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolták meg, miután egy másik színésznő, Charlotte Arnould feljelentést tett. 

A nő ügyvédje azt kérte a párizsi ügyészségtől, hogy vizsgálják ki a felvételt, amelyen a színész egy észak-koreai forgatási útján nőkre tett becsmérlő megjegyzéseket, és amelyet később a France 2 csatornának továbbítottak, és dokumentumfilmben is sugároztak.

Egy másik ügyben Ruth Baza spanyol újságíró azt mondta, hogy a múlt hónapban

büntetőfeljelentést tett Spanyolországban Depardieu ellen, azt állítva, hogy a férfi közel három évtizeddel ezelőtt Párizsban megerőszakolta őt.

A franciaországi elévülési idő miatt kevés esély van arra, hogy vádat emeljenek, de Baza elmondta, reméli, hogy ez segít más áldozatoknak, hogy feljelentést tegyenek.

Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy Depardieu-t megilleti az ártatlanság vélelme, „hatalmas színésznek” nevezte, aki „büszkévé teszi Franciaországot”, és azt mondta, hogy most egy „hajtóvadászat” áldozata.

A francia elnök nemrégiben elismerte, hogy „nem hangsúlyozta eleget, mennyire fontosak az erőszak áldozatául esett nők szavai”.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok