Index Vakbarát Hírportál

Belarusz egyre idegesebb, lépéseket tesz a NATO készülő hadgyakorlata miatt

2024. január 23., kedd 20:27

A NATO megsértette nemzetközi kötelezettségeit azzal, hogy nem hívta meg Belaruszt a szövetség hadgyakorlatainak megfigyelésére – legalábbis így véli a belorusz védelmi minisztérium. A Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlaton a NATO 90 ezer katonát von össze, amellyel Oroszország elrettentése a célja.

A nemzetközi katonai együttműködés belorusz főosztályának vezetője, Valerij Revenko védelmiminiszter-helyettes szerint „a Bécsi dokumentum (az európai államok közötti bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló megállapodás – a szerk.) végrehajtása iránti elkötelezettségről szóló nyilatkozatok ellenére az egyes államok cselekedetei értetlenséget váltanak ki”.

A NATO-országok 90 ezer katonát terveznek bevonni az »évtizedek óta legnagyobb« hadgyakorlatra, de Belarusz sem értesítést, sem meghívást nem kapott

– fogalmazott a miniszter.

Revenko külön megemlítette Lengyelországot, amely február végén tervezi megkezdeni a Dragon-24 nevű hadgyakorlatot „a küszöbértékek jelentős túllépésével”. Szerinte Varsó szintén figyelmen kívül hagyta a Bécsi dokumentumban foglalt kötelezettségeit.

Megszegték a Bécsi dokumentum V. és VI. fejezetének rendelkezéseit, amelyek előírják a gyakorlatról szóló információk és a megfigyelésben való részvételre történő meghívások megküldését. Ennek a megközelítésnek semmi köze nincs ahhoz a kinyilvánított szándékhoz, hogy megőrizzék a jelenlegi európai biztonsági struktúrát

– mondta Revenko.

Viktor Gulevics, a belorusz vezérkar elnöke a hadgyakorlat hírére korábban úgy reagált, hogy Minszk a NATO-csapatok jelenléte miatt elektronikai hadviselési erőket telepít a nyugati határra.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a hidegháború óta nem vont össze akkora haderőt a NATO, mint amekkorát a Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlaton terveznek. A hadgyakorlat célja többek szerint Oroszország elrettentése. Eközben egyre többször kerül szóba egy európai háború kitörésének lehetősége, amelyről a német Bild írt egy kiszivárgott dokumentum alapján. Részleteket az alábbi cikkben olvashat.

Rovatok