Index Vakbarát Hírportál

A svédek nem tárgyalnak Orbán Viktorral, a törökök megszavazták a NATO-csatlakozásukat

2024. január 23., kedd 20:57

Tobias Billström svéd külügyminiszter kedden elutasította Magyarország felhívását, hogy tárgyaljanak országa NATO-csatlakozási kérelméről – írja a Politico. Korábban Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte, hogy meghívták Ulf Kristerssont Magyarországra. Eközben Törökország megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

„Nem látok okot arra jelenleg, hogy tárgyaljunk” – mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök meghívására. A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása lett volna, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.

Mi természetesen azt reméljük, hogy Magyarország a lehető leghamarabb ratifikálja a tagságot

– tette hozzá a diplomata a Politico szerint.

Eközben a török parlament döntött, és jóváhagyták Svédország NATO-csatlakozását.

A szavazáson 346 képviselő vett részt, amelyből 287-en fogadták el a javaslatot, 55-en ellenezték, négyen tartózkodtak. A törvényt még Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is alá kell írnia.

Ezzel Magyarország maradt az egyetlen a tagállamok között, amely nem ratifikálta az ország NATO-tagsági kérelmét, pedig korábban a kormány ígéretet tett arra, hogy nem utolsóként hozzák meg a döntést az ügyben.

Orbán Viktor ígérete

Szijjártó Péter egy régebbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést.

Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani

fogalmazott korábban a külügyminiszter. 

Orbán Viktor miniszterelnök pedig többször is hangsúlyozta, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Rendkívüli ülést hívnának össze

Az MSZP nemrégiben kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

„Immár másfél éve van az Országgyűlés előtt Svédország NATO-csatlakozásának ügye. Másfél éve blokkolják Orbán fideszes »bátor emberei« Svédország NATO-csatlakozását. Ezért 2022 szeptembere óta minden parlamenti ülésen kezdeményeztük ennek az ügynek a napirendre vételét, de a fideszesek minden alkalommal a napirendre vétel ellen szavaztak” – emlékeztetett az MSZP.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy Svédország a szövetség nyári csúcsáig biztosan belép a tagok közé. Az Index ezzel kapcsolatban a Kormányinfón megkérdezte: megszavazza-e ezt addig az Országgyűlés?

Gulyás Gergely azt mondta: úgy látszik, hogy a svédeknek nem olyan fontos ez, mert a kormányt nem keresték, a bizalom erősítéséhez kapcsolatfelvételre van szükség, mert vannak aggályok a svédekkel szemben.

(Borítókép: Ulf Kristersson és Orbán Viktor 2023. március 23-án. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok