Index Vakbarát Hírportál

Megvan, hová utazott síelni a magyar emberek többsége

2024. január 24., szerda 14:45

Az utasbiztosítások alapján a legtöbb magyar síelő Ausztriát választja úti céljának, míg viszonylag sokan utaztak Szlovákiába és Lengyelországba is.

Tavaly november vége és 2024. január eleje között a síeléshez kötött utasbiztosítások 66 százaléka Ausztriába szólt, míg Szlovákia részesedése 14, Lengyelországé pedig 7 százalékos – derül ki a Netrisk legfrissebb összeállításából.

A biztosítási portál szerint ebben az időszakban a síelő turisták 2, illetve 3 százaléka Szlovéniát és Olaszországot választotta.

A Netrisk hozzátette, az átlagos biztosítási díj meghaladja a 10 ezer forintot.

Nem csak a síelők kedvelik Ausztriát

A Netrisk kutatásából kiderült az is, hogy hova utaztak azok, akik nem síterepet választottak célpontnak. Ebben az összevetésben is Ausztria vezet, 20 százalékos aránnyal.

Utána Románia következik 13 százalékkal és szinte holtversenyben végzett a harmadik helyen Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Németország 10-10 százalékos részesedéssel.

Ezek az utazók azonban a síelőknél hosszabb időszakot töltöttek külföldön, átlagosan majdnem 8 napot.

Érdemes biztosítást kötni

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója elmondta, bármilyen külföldi utazás esetén érdemes biztosítást kötni, de különösen igaz ez, ha síelésről van szó.

A síterepeken történt baleseteknél

az esetleges hegyi, akár helikopteres mentés, azonnali orvosi ellátás ugyanis igen költséges dolog, több millió forintba is kerülhet.

Ehhez képest az utasbiztosítás költsége elenyésző – jegyezte meg a cég igazgatója.

„Az utasbiztosítások között mind a díjakban, mind a kapcsolódó szolgáltatásokban van különbség, ezért érdemes körültekintően választani. Ha valaki autóval utazik külföldre – akár síelni, akár csak városlátogatásra –, érdemes assistance-szolgáltatással kombinált utasbiztosítást kötni” – hívta fel a figyelmet Besnyő Márton.

Rovatok