Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki a Sárga-tenger felé

2024. január 24., szerda 11:33

Észak-Korea szerdán több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

A szöuli vezérkar (JCS) jelentése szerint Phenjan helyi idő szerint szerda reggel 7 óra körül lőtt ki robotrepülőgépeket, de részleteket egyelőre nem közöltek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban. Úgy tudni, a repülési hatótáv nem volt rövid, és a földről indíthatták a valószínűleg Hvaszal–1-es vagy Hvaszal–2-es robotrepülőgépeket, amelyek képesek nukleáris robbanófejet is szállítani.

Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából.

Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szembeni elrettentő stratégia részeként. Válaszul Észak-Korea megerősíti hadászati képességeit, és Dél-Koreát az ország legfőbb ellenségeként rögzítette az alkotmányában.

Észak-Korea kibertámadásokat is intéz

A dél-koreai hírszerzés arra utaló jeleket észlelt, hogy Észak-Korea generatív mesterséges intelligencia segítségével intézi hackertámadásait és más rosszindulatú kibertevékenységeit.

A közelmúltban megerősítést nyert, hogy az észak-koreai hackerek generatív mesterséges intelligencia segítségével keresik a hackelési célpontokat és a kibertámadásokhoz szükséges technológiákat

– mondta újságíróknak a dél-koreai hírszerzés magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy ezt a kiberhadviselésben is alkalmaznák.

A szöuli hírszerzés szerint tavaly naponta átlagosan 1,62 millió hackelési kísérletet azonosítottak Dél-Korea állami szektorában, aminek 80 százalékát Észak-Korea követte el.

Megszólalt a dél-koreai védelmi miniszter

Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter Phenjan akciójára reagálva felszólította a hadsereg vadászpilótáit, hogy bármilyen észak-koreai provokáció esetén szigorúan lépjenek fel vadászgépek a lopakodórendszerét és a precíziós csapásmérő technológiáját kihasználva.

A miniszter továbbá kijelentette, hogy amennyiben az észak-koreai vezetés a legrosszabb döntést hozza, és háborúba kezd, az a rezsim végét fogja jelenteni.

Rovatok