Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Így vagy úgy, de jövőre vége lesz a háborúnak Ukrajnában

2024. január 24., szerda 19:02

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában arról beszélt, ha az elkövetkező egy évben az ukránoknak nem sikerül valamilyen fordulatot elérniük Oroszországgal szemben, akkor a Nyugatnak nem szabad tovább finanszíroznia ezt a háborút, mert az csak „kidobott pénz lesz az ablakon”.

Egyre komolyabb viták zajlanak mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban Ukrajna támogatásáról. Legutóbb néhány napja Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette ki, hogy humanitárius segítséget továbbra is nyújtanak a megtámadott országnak, de fegyverekkel nem támogatják, ahogy a NATO-hoz való csatlakozásukat is ellenzik. 

Tarjányi Péter szerint bár a szlovákok korábban sem olyan mértékben támogatták katonai eszközökkel Ukrajnát, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, valamint Kijev is tisztában van vele, hogy a jelenlegi helyzetben csupán „vágyálom”, hogy felvételt nyerjenek a katonai szövetségbe, ugyanakkor érezhető hatása lehet a bejelentésnek, hiszen más országok politikáját is befolyásolhatja.

Mint arra a biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet, egyre több nyugati államban merülnek fel kérdések a hogyan továbbot illetően. Az elkövetkező hetek éppen ezért kritikus időszaknak tekinthetők Ukrajna szempontjából, mert mostanában hoznak majd döntést a különböző országok a további támogatásokról.

Tarjányi szerint ha idén nem érnek el valamifajta áttörést az ukránok, akkor jövőre így vagy úgy, de véget érhet a konfliktus, mert a nyugati országok nem fogják még éveken át finanszírozni a háborút. Hozzátette: nem is szabad finanszírozniuk, mert az csupán „kidobott pénz lenne az ablakon”. Főleg akkor, ha az Egyesült Államokban is fordulat következik be, és elzárják a pénzcsapokat Ukrajna irányába.

A szakértő arra is rámutatott, az ukránok nem csupán katonai szempontból függnek teljesen a nyugati segítségtől, hanem az államkénti működésüket is más országok biztosítják. 

Ukrajna háborúban áll, a gazdasága nem működik, nem termel, nincsenek adó- és kereskedelmi bevételeik. 

– hangsúlyozta Tarjányi. 

Az adásban szóba került az is, hogy mindeközben a NATO a hidegháború óta nem látott hadgyakorlatra készül Németország, Lengyelország és további három balti állam területén. A hírek szerint a katonai szövetség célja ezzel részben az, hogy elrettentsék Oroszországot egy esetleges támadástól. 

Tarjányi ennek kapcsán azt mondta, korábban is zajlottak már hadgyakorlatok a térségben, ezek még nem jelentik azt, hogy háború lenne, azt ugyanakkor elismerte, hogy

egyértelműen az eszkaláció felé haladunk, amelyre egy évvel ezelőtt még ő sem gondolt VOLNA.

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij tanácskozik Kharkivban, Ukrajnában 2023. november 30-án. Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok