Index Vakbarát Hírportál

A Redwood lehet a Tesla új elektromos autója

2024. január 24., szerda 20:51

Elon Musk régóta ígért, megfizethető elektromos autója lehet a 2025 nyarára tervezett új jármű. A cél, hogy felvegyék a versenyt a Magyarországra új üzemet hozó BYD-vel.

A Tesla közölte a beszállítóival, hogy 2025 közepén szeretné elindítani egy új, tömegpiaci, Redwood kódnevű elektromos jármű gyártását négy, a témában jártas személy szerint – írja a Reuters. Vélhetően egy kompakt crossoverről lehet szó.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már régóta felkeltette a rajongók és a befektetők étvágyát a megfizethető elektromos járművek és önvezető robotaxik iránt, amelyek várhatóan a következő generációs, olcsóbb elektromos autók platformjain készülnek majd. Nem titkolt cél, hogy autóik felvegyék a versenyt az olcsóbb benzinüzemű, valamint a BYD által gyártott olcsó elektromos társaikkal.

2023 utolsó negyedévében a BYD megelőzte a Teslát, így a világ vezető elektromos járműgyártójává vált. A vállalat decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét. A nagyjából 630 ezer embernek munkát adó BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fog előállítani Magyarországon.

Elon Musk 2020-ra tett ígéretet egy 25 000 dolláros (mintegy 9 millió forintos) elektromos autó piacra hozatalára, abból azonban nem lett semmi. Jelenlegi legolcsóbb ajánlata a Model 3, amelynek 39 ezer dollár (13 millió forint) körül mozog az ára az Egyesült Államokban.

A Reuters forrásai szerint a Tesla tavaly ajánlatot tett a beszállítóinak a Redwood modellre, amelyben heti 10 000 jármű gyártását vetítette előre. A tervek szerint a gyártás 2025 júniusában indulna.

A források anonimitást kértek az ügy bizalmas jellegére hivatkozva, a Tesla nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Rovatok