Index Vakbarát Hírportál

Az uniós ország külügyminisztere elárulta, miben lesz nehéz meggyőzni Orbán Viktort

2024. január 24., szerda 17:43

Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter szerint nehéz lesz meggyőzni Orbán Viktort, hogy a jövő héten támogassa az Ukrajnának szánt uniós segélyt.

Xavier Bettel, aki korábban Luxemburg miniszterelnöke volt, és 2023 novemberéig egy évtizeden át képviselte az országot az uniós csúcstalálkozókon, a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajnának katonai és pénzügyi segítségre egyaránt szüksége van az Oroszország elleni háborúban.

Az egyikre éppúgy szükség van, mint a másikra. A katonai segítség azért van, hogy még mindig képesek legyenek sikereket elérni, és ne pusztuljanak el egyik napról a másikra

– jegyezte meg.

Xavier Bettel hangsúlyozta, hogy az Európai Unió érdeke is az ukrán gazdaság megsegítése, mivel a 27 tagú blokk úgy döntött, hogy keleti szomszédja egy nap tagállamként csatlakozik az unióhoz, ami egy hosszadalmas folyamat, és amely annál bonyolultabb, minél nagyobb a fejlettségi lemaradás.

A legutóbbi, decemberi uniós csúcson Orbán Viktor miniszterelnök elhagyta a termet, hogy a többi 26 vezető dönthessen a Kijevvel való tagsági tárgyalások megkezdéséről. A csúcstalálkozón Orbán megvétózta, hogy Ukrajna 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást kapjon 2027-ig.

Xavier Bettel szerint rossz benyomást keltett, hogy közvetlenül a decemberi csúcstalálkozó előtt, amikor a magyar miniszterelnök támogatására lett volna szükség Ukrajnával kapcsolatban, az Európai Unió 10 milliárd eurót szabadított fel Magyarország számára, amelyet addig befagyasztottak.

Az Európai Unió vezetői február 1-jén újra összeülnek Brüsszelben, hogy megállapodásra jussanak az Ukrajnának nyújtandó támogatásról.

Ez nehéz. Jól ismerem Orbán Viktort... nem lesz könnyű meggyőzni őt

– mondta Xavier Bettel, hozzátéve, reméli, hogy a jövő héten létrejön egy megállapodás.

Szükség van a nyugati segítségre

Ukrajna nagymértékben támaszkodik a nyugati segítségre, miközben Oroszország ellen harcol.

Az unió hozzájárulása még fontosabbá vált Kijev számára, mivel a harctéren patthelyzet alakult ki, a frontvonalak Ukrajna keleti és déli részén hónapok óta alig mozdultak el, és kétségek merültek fel a Kijevnek nyújtott amerikai támogatás jövőjét illetően is.

Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyen túl Bettel szerint az uniónak fokoznia kell katonai képességeit, hogy garantálni tudja saját biztonságát, ha Donald Trump visszatér az Egyesült Államok elnöki székébe.

Rovatok