Index Vakbarát Hírportál

Több mint hetven év után újra lehet alkoholt kapni Szaúd-Arábiában

2024. január 25., csütörtök 06:44

Szaúd-Arábia közölte, hogy több mint 70 év után megnyitja első, alkoholt árusító boltját az ország fővárosában, Rijádban.

A boltban kizárólag a nem muszlim vallású diplomáciai személyzet kiválasztott tagjai vásárolhatnak majd, akik egyébként eddig is fogyasztottak alkoholt az országban, csak eddig lezárt papírtasakokban, vagyis az úgynevezett „diplomatatasakokban” hozhatták csak be italukat az országba. Arról egyelőre sincs szó, hogy a vendégkört kiterjesztenék a többi, az országban tartózkodó külföldire.

A szaúdi tisztviselők azt remélik, hogy a bolt megnyitása segíteni fog az illegális alkoholkereskedelem elleni küzdelemben – írja a BBC.

Az AFP és a Reuters elolvasta az üzlet megnyitásáról szóló hivatalos dokumentumot, amely szerint az új üzlet Rijád diplomáciai negyedében lesz, a városközponttól nyugatra. Egy belső forrás szerint a bolt már néhány héten belül kinyit.

Természetesen szigorú szabályok mellett lesz csak lehetőség az alkoholizálásra. Ennek értelmében

Miközben az alkohol a rijádi élet részévé válik, az ivók jól teszik, ha odafigyelnek arra, hogy hol isznak, és hogyan viselkednek utána.

A jelenlegi szaúdi törvények szerint az alkohol birtoklása és fogyasztása pénzbírsággal, börtönbüntetéssel, de akár nyilvános korbácsolással is büntethető.

A külföldi szabályszegőket ráadásul ki is toloncolhatják.

Mire fel a nagy szigor?

Az alkoholfogyasztást alapvetően tiltja az iszlám vallás, mivel aszerint zülleszti a társadalmat és tönkreteszi az ember egészségét. Más iszlám vallású országokban, mint az Egyesült Arab Emírségekben és Katarban, szintén tiltott dolog az ital, ugyanakkor engedélyezik alkohol árusítását 21 év feletti nem muszlimoknak szállodákban, klubokban és bárokban.

Szaúd-Arábiában a rendkívüli szigor azóta van érvényben, hogy 1951-ben Abdulaziz király egyik fia, Mishari bin Abdulaziz Al-Saud herceg részegen lelőtte Cyril Ousmant, a dzsiddai brit alkonzult, amiért az egy rendezvényen nem volt hajlandó még egy italt tölteni neki. A teljes körű tilalmat Abdulaziz király rendelte el egy évvel később, 1952-ben. Misharit gyilkosságért elítélték.

Mindazonáltal az, hogy az országban nem lehet alkoholt inni, nem jelenti, hogy ne lennének bárok sem. Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek ugyanis Rijádban az olyan vendéglátóegységek, ahol színes-szagos, ízletes, alkoholmentes koktélokat szolgálnak fel.

Borítókép: Alkoholmentes koktél a szaúd-arábiai Rijádban található Camellia Lounge-ban 2021. augusztus 5-én (Fotó: Tasneem Alsultan / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok