Index Vakbarát Hírportál

Ebben az országban megint engedélyezték az állatviadalokat

2024. január 25., csütörtök 17:32

Az indiai legfelső bíróság még tavaly vetett véget a kilenc éve elrendelt tiltásnak, viszont ezzel együtt olyan jogszabályokat léptettek életbe, amelyek nagyon komolyan védik az állatokat.

India északkeleti Asszám államában az éves Magh Bihu aratási fesztivál részeként ismét rendezhetnek állatviadalokat. A legfelső bíróság döntését állatvédelmi aktivisták tiltakozása ellenére hozták meg, viszont az új szabályozás értelmében a viadalokat úgy kell megszervezni, hogy azok biztonságosak legyenek az állatok számára.

Nemrégiben 3 ezer néző előtt tartottak egy, az állam fővárosa, Diszpur külső részén fekvő templom közelében egy madárviadalt. Az emberek teherautók platójára és magasabb fákra másztak fel, hogy jobban lássák a vetélkedést. Ezúttal idomított kormos, más néven kafferbülbülök feszültek egymásnak, felröppenve, majd rácsapva ellenfelükre, miközben gazdáik lábukra kötött hosszú, vékony madzagon tartották őket.

A szemfülesebb nézők fogadásokat is kötöttek, miközben a vetélkedés három bíró árgus tekintete előtt zajlott. Ilyenkor azt nézik, hogy melyik madár harci technikája a jobb, és a győztes gazdája 3000 rúpiás (kb. 35 dollár) pénzjutalomban részesül. Az egyik szervező elmondta, hogy a viadal teljesen biztonságos, és nem veszélyes a madarakra.

A kis állatok 5-10 percig viaskodnak egymással, majd alaposan elfáradnak, de nem sérülnek meg.

Hozzátette, az egész napos fesztiválra mintegy 50 család nevezett, és valamennyi résztvevő két madarat hozott magával. A kafferbülbül egyébként nem védett faj Indiában.

Asszámban a madárviadal hagyománya a XVIII. századra nyúlik vissza, amikor az egyik király végignézte két madár csatáját, és ez nagyon tetszett neki. Azóta ez elmaradhatatlan része a januári aratási fesztiváloknak Indiában, csakúgy mint a tűzijátékok, vagy más játékok. A helybéliek már jóval az ünnepi időszak előtt befogják a vadon élő madarakat, betanítják, majd a viadalok után szabadon engedik őket. 

Az indiai legfelső bíróság még 2014-ben döntött úgy, hogy betiltja a madarak és más állatok viadalát, beleértve a népszerű ökrösszekérversenyeket is, méghozzá az 1960-as állatvédelmi törvény alapján. Ezt írták felül tavaly, miután néhány államban felülvizsgálták a szigorú szabályozást, és saját hatáskörben hoztak szigorú, mégis megengedő állatvédelmi törvényt.

Asszám állam új szabályozása például előírja, hogy a szervezőknek mindvégig élelemmel és elegendő vízzel kell ellátniuk a madarakat. A viadalokat követően pedig épségben kell visszaengedni őket természetes élőhelyükre. A szabályt megszegők számára akár öt évig is megtilthatják a fesztiválok rendezését.

Állatvédők szerint az új törvény egyértelműen visszalépés, egyikük az mondja, a mesterséges intelligencia korában ez a hagyomány kifejezetten primitívnek és középkorinak tűnik. Az állatok számára ez kínlódás, mert általában megsérülnek az összecsapások során.

A bivalyok is visszajöttek

Asszámban a bivalyviadaloknak nincs olyan régi hagyománya, mint a madárviadaloknak, viszont sokkal több nézőt vonzanak. Az indiai állam nagyobb városaiban kisebb stadionokat is megtölt a több tízezres tömeg, a nézők kíváncsiak a negyedszázada megrendezett eseményekre. 

Az új rendelkezések szerint azonban a bivalyviadaloknál ezentúl kötelezően jelen kell lenniük állatorvosoknak is, ha esetleg valami baj történik, és be kell avatkozni. Állatvédők említenek olyan viadalokat, ahol bizony komolyan megsebezték egymást az állatok, és a szervezőknek közbe kellett lépniük, hogy a szakemberek elláthassák a sérüléseket.

Az állatvédők egyébként továbbra is úgy vélik, hogy az új szabályozás szembe megy az Indiában 1960-ban elfogadott állatvédelmi törvény rendelkezéseivel – írja összefoglalójában az al-Dzsazíra.

(Borítókép: Javed Dar Xinhua / eyevine / Northfoto)

Rovatok