Index Vakbarát Hírportál

Dubaj nagy dobásra készül, másfél milliárd dollárból tör az ég felé

2024. január 25., csütörtök 07:45

Újabb óriási tornya lesz Dubajnak, az Azizi Developments megkezdte a csaknem 1,5 milliárd dollárból épülő felhőkarcoló felhúzását, amely a második legnagyobb lesz a városban a mintegy 828 méteres Burdzs Kalifa után. Mutatjuk, mi lesz az épületben.

Újabb óriási toronnyal bővül Dubaj égboltja, miután az Azizi Developments nemrégiben bejelentette, hogy megkezdte a város második legmagasabb tornyának építését – írja a Khaleejtimes

A dubaji székhelyű magánfejlesztő vállalat egyelőre nem árulta el a torony nevét, de azt igen, hogy az építkezés értéke 1,5 milliárd dollár, azaz mintegy 5,5 milliárd helyi dirham értékben zajlik. 

A torony elkészülését 2028-ra tervezik, az épület a Sheikh Zayed Roadon, a Világkereskedelmi Központtal szemben épül majd, és lesz benne bevásárlóközpont, számtalan luxuslakás, és a felső szinteken természetesen csúcskategóriájú penthouse lakások is helyet kapnak.

Emellett egy 7 csillagos szálloda, egy kilátóterasz, valamint számos luxusétterem és egyéb szolgáltatások is helyet kapnak. 

Ez a torony lesz a mi örökségünk

– mondta Mirwais Azizi, az Azizi Developments afganisztáni alapítója és elnöke, aki elárulta, hogy ezzel a toronnyal szeretne valamit visszaadni a városnak, amely számtalan lehetőséget biztosított számára, és a családjának is. 

A világ legmagasabb tornya, a 828 méteres Burdzs Kalifa szintén Dubajban található. Ahhoz, hogy az Azizi az emirátus második legmagasabb épülete legyen, csak a 425 méter magas Marina 101-et és a nemrég bejelentett Franck Muller Aeternitas Towert kell megelőznie, amely a Dubai Marina kikötőben épül 450 méter magasságig.  Ahhoz, hogy az Azizi a világ második legmagasabb tornya lehessen, magasabbnak kell lennie a Merdeka 118-nál, annál a malajziai 679 méteres toronynál, amely tavaly novemberben készült el és amelyet egyébként a magyar fejlesztésű Archicad programmal terveztek. 

(Borítókép: Kilátás Dubajra a Sky Views Obszervatóriumból 2023. december 13-án. Fotó: Dominika Zarzycka / SOPA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok