Index Vakbarát Hírportál

India a Maldív-szigetek kérése ellenére nem utasította katonáit arra, hogy hagyják el az országot

2024. január 25., csütörtök 15:35

Az indiai kormány a Maldív-szigetek kérése ellenére sem utasította honvédségét arra, hogy hagyja el az országot – közölte R. Hari Kumar tengernagy, az indiai haditengerészet főparancsnoka csütörtök.

A két ország között lévő feszültség azóta tart, mióta Mohamed Muizzu maldív-szigeteki elnök tavalyi választási győzelme után ígéretet tett arra, hogy véget vet országa Indiát favorizáló politikájának, és később felszólította Újdelhit, hogy március 15-ig vonja ki csapatait az országból.   

„India és Kína verseng a térségbeli befolyásért, és a Muizzut támogató koalíció inkább Kína felé hajlik. Jelentések szerint az indiai katonák radarállomásokat és felderítő repülőgépeket működtetnek, indiai hadihajók pedig segítik ellenőrzés alatt tartani a tengeri gazdasági övezetet.Várjuk az utasításokat, bármi is legyen a döntés” – mondta Kumar, amikor a honvédségi állomány Maldív-szigetekről való visszatéréséről kérdezték, hozzátéve, hogy Újdelhi eddig „nem igazán” adott semmilyen tájékoztatást a haditengerészetnek – írja az MTI. 

Az Indiai-óceánon található szigetországban mintegy 80 indiai katona állomásozik, hogy támogatást nyújtsanak az Újdelhi által Malének adott katonai felszerelések használatához és humanitárius tevékenységekben segédkezzenek.

Rovatok