Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélte a bíróság a kiotói animestúdió felgyújtóját Japánban

2024. január 25., csütörtök 07:43

Gyilkosság vádjában bűnösnek találta és halálra ítélte a bíróság azt a férfit csütörtökön Japánban, aki 2019-ben felgyújtott egy rajzfilmstúdiót Kiotóban, ami miatt 36 ember meghalt.

A 45 éves Aoba Sindzsi 2019 nyarán berontott a stúdióba, amelyet felgyújtott. Benzint locsolt szét, és azt kiabálta, hogy „most meghaltok!”. Az eset megrázta Japánt és az animerajongókat világszerte. Az ügyészek szerint Aoba bosszút akart állni, mert úgy vélte, hogy a stúdió ellopta az ötleteit, amelyeket egy pályázatra küldött be. Az épületben mintegy hetvenen voltak. A halálos áldozatok többsége füstmérgezés miatt halt meg. Mintegy harmincan megsebesültek a támadásban.

A tűzben az elkövető is megégett és 10 hónapot töltött kórházban. A tárgyaláson kerekesszékben jelent meg. Védői azzal érveltek, hogy mentális állapota miatt nem büntethető, de a bíróság ezzel nem értett egyet – írja az MTI. 

Nem gondoltam, hogy ennyien meg fognak halni, és most már azt gondolom, hogy túllőttem a célon

– mondta Aoba a tárgyalás első napján tavaly ősszel. Decemberben pedig, amikor az áldozatok családtagjai halálos ítéletet követeltek, azt mondta, hogy tisztában van azzal, hogy ezt az árat kell fizetnie azért, amit tett.

Többrendbeli gyilkosság, gyilkossági kísérlet és szándékos gyújtogatás miatt bűnösnek mondták ki, és a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá.

Japánban több mint 20 évvel ezelőtt volt csak ennél súlyosabb tűzeset; 2001-ben 44 ember halt meg a Tokió egyik szórakozónegyedében felcsapó lángokban.

Japánban a halálos ítéletet akasztással hajtják végre, és az elítéltek nem tudják előre, hogy mikor végzik ki őket, csak a kivégzés napjának reggelén közlik velük, hogy aznap kell meghalniuk, ami miatt jogvédők rendszeresen élesen bírálják a japán igazságszolgáltatást.

Rovatok