Index Vakbarát Hírportál

A magyar külügy szerint kacsa a Bloomberg értesülése, helyre tették a híresztelésüket

2024. január 25., csütörtök 18:30

Magyarország eltekint az 5 milliárd eurós ukrajnai katonai segítségnyújtási alappal kapcsolatos kifogásaitól, ezzel megnyitja az utat egy olyan megállapodás előtt, amelynek célja Kijev folyamatos fegyverellátása.

Mint arról az Index is írt, az Európai Unió külügyi hivatala javaslatot terjesztett a tagállamok elé az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó alap átszervezésére. Ennek oka, hogy az EU a meglévő készletekből történő fegyverellátásról áttér az újak vásárlására.

Az Európai Külügyi Szolgálat már felvázolta a korábban javasolt, mintegy 5 milliárd eurós éves költségvetéssel rendelkező, Ukrajnának szánt segélyalap létrehozásának feltételeit.

A Bloomberg szerint a korábbiakkal ellentétben 

Magyarország most nem áll a segélyalap útjába.

Mint írták, Magyarország az Európai Unió nagyköveteinek szerdai ülésén jelentette be, hogy nem gátolja a konszenzust. A portál hangsúlyozza, ez azért fontos kijelentés, mert a múlt hónapban Orbán Viktor vétózott egy Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot.

Az EU szerint az 5 milliárdos alapból várhatóan Ukrajna legfontosabb szükségleteit fedeznék, úgymint a tüzérséget, a speciális lőszereket, a drónokat és a légvédelmi felszereléseket.

Az Unió hangsúlyozza, az új alap felállítása egyre sürgetőbbé vált, mivel az EU nem teljesíti azt a kötelezettséget, hogy márciusig egymillió tüzérségi lövedéket biztosít Ukrajnának, ráadásul az Egyesült Államok forrásai is elakadtak. Hozzátették, eközben Oroszország egyre erősödik, miután fegyvereket vásárolt Észak-Koreától.

A tagállamok egyelőre nem tudnak megegyezni

A Bloomberg hangsúlyozza, az új katonai alap csak azt követően léphet érvénybe, ha a tagállamok meg tudnak egyezni róla, ugyanis több kérdésben sincs egyetértés.

Egyes országok például azt szeretnék, ha az alapból könnyedén lehetne nem uniós fegyvereket is vásárolni, míg mások azt kérik, hogy az EU fokozatosan térjen át a fegyverkészletek felhasználásáról az újak vásárlására.

A vitás kérdések tisztázását több tagállam is sürgeti, ők már február 1-jén jóváhagynák a terveket, míg mások előbb a technikai részleteket szeretnék tisztázni.

A nagykövetek a jövő héten ismét megvitatják a kérdést.

Frissítés:

Magyarország mégsem támogatja a segélyt

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője közölte, a Bloomberg értesülése álhír. Mint írta,

a kormány nem változtatott az álláspontján, amit Szijjártó Péter világosan ismertetett hétfőn Brüsszelben. Magyarország nem hajlandó vállalni az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen pénzügyi terhét

– közölte a külügyi szóvivő.

Rovatok