Index Vakbarát Hírportál

Tiltsák be az okostelefonokat 16 éves kor alatt – mondja egy brit képviselő

2024. január 25., csütörtök 07:14

Miriam Cates, az Egyesült Királyság konzervatív képviselője vetette fel a témát egy sajnálatos tragédia kapcsán. Egy 14 éves angol lány feltételezhetően öngyilkos lett, miután a közösségi médiában zaklatták és gúnyolták.

Miriam Cates volt tanárnő, jelenleg konzervatív képviselő a miniszterelnöki kérdések során Rishi Sunak miniszterelnöknek vetette fel az ügyet – írja a Sky News.

Azt javasolta, hogy a 16 éven aluliaknak a mentális egészségük érdekében tiltsák meg az okostelefonok és a szociális média használatát.

Azt mondta, hogy 2010 óta „jelentősen romlott” a tizenévesek mentális egészségi állapota, az öngyilkossági kísérletek száma, és a pornófüggőség pedig megnőtt körükben. Ezért „itt az ideje megfontolni a közösségi média és talán még az okostelefonok betiltását is a 16 év alattiak körében”.

Cates a 14 éves Mia Janin esete kapcsán vetette fel a témát, aki a feltételezések szerint öngyilkos lett. Édesapja, Mariano Janin úgy véli, hogy a londoni Kentonban található Jewish Free Schoolban, ahol 10. osztályos tanuló volt, a többi diák online zaklatta. Az egyik gyerek elmondta a vizsgálat során, hogy

Mia egyik TikTok-posztját megosztották egy Snapchat-csoportban, amelyet az iskola fiú tanulói hoztak létre és ott kigúnyolták őt.

Rishi Sunak miniszterelnök szerint Cates asszony „teljesen jogosan hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen hatással van a gyermekeinkre, ami online történik”.

„Éppen ezért az online biztonságról szóló törvényünk egyaránt foglalkozik az online bűncselekményekkel, és megvédi a gyermekeket az olyan káros vagy nem megfelelő tartalmaktól, mint

a zaklatás vagy az önkárosítás népszerűsítése, a pornográfiához való hozzáférés, valamint az étkezési zavaroknak való kitettség

– mondta.

Ha segítségre van szüksége

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok