Index Vakbarát Hírportál

Már gyártják a legmodernebb bombázót, ami elrettentésre született

2024. január 25., csütörtök 06:42

Megkezdődött a B–21 Raider típusú harci repülőgépek gyártása – jelentette be a Pentagon. A jelenleg alacsony darabszámban gyártott bombázó a B–1B Lancert és a B–2 Spiritet hivatott leváltani.

Már azt is tudni lehet, hogy a legelső B21 Raider repülőgépeket a dél-dakotai Ellsworth légibázis kapja majd – közölte a Rakéta a Pentagon közleményére hivatkozó The Warzone alapján. Mint írják, a B21 Raider „technológiai szempontból jelenleg a világ legfejlettebb harci repülőgépe”.

A B21 Raider – becenevén Cerberus – a tesztrepüléseket két hónappal ezelőtt kezdte meg a kaliforniai Edwards légibázisról hat darab gyártás előtti modellel. A bombázókat gyártó Northrop Grumman eleinte alacsony darabszámú szériákban készíti el a gépeket, teret hagyva az esetleges hibák kiküszöböléséhez.

A Pentagon közleményéhez csatolt levélből kiderült, hogy a Cerberus a B 1B Lancer és a B 2 Spirit repülőket váltja majd, hogy „stratégiai elrettentésként szolgáljon a felmerülő globális fenyegetésekkel szemben”.

Az új harci repülő rövid időn belül szolgálatba is állhat – a dokumentum szerint „a 2020-as évek közepén”. A cél legalább száz darab repülőgép legyártása.

A B21-es bombázó fejlesztésénél jól bevált rendszereket ötvöztek egy fejlett repülőgépvázzal. Mivel az új gépek mérete kisebb, mint a B2-é, így kisebb tömeget is bírnak el, viszont jelentősen megnövekedett hatótávolsággal operál.

Rovatok