Index Vakbarát Hírportál

Erdogan aláírt, már csak Orbán Viktor kézjegye hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz

2024. január 25., csütörtök 20:46

Immár hivatalossá vált a török parlament döntése, miszerint az ország jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását. A dokumentumot Recep Tayyip Erdogan török elnök is aláírta.

Törökország csütörtökön hivatalos közlönyben tette közzé Svédország NATO-tagságát jóváhagyó intézkedését, ezzel véglegesítve a ratifikációt, amely egy lépéssel közelebb hozza a korábban el nem kötelezett országot a katonai szövetséghez való csatlakozáshoz.

Törökország parlamentje kedden egy szavazáson jóváhagyta Svédország csatlakozását. A szavazáson 346 képviselő vett részt, amelyből 287-en fogadták el a javaslatot, 55-en ellenezték, négyen tartózkodtak. A kormánypárt szerint a skandináv ország kurd fegyveresekkel szembeni keményebb álláspontja kulcsfontosságú volt a jóváhagyás elnyeréséhez.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azzal is összekapcsolta a ratifikációt, hogy Törökország vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól.

Egymaga áll Magyarország?

Így most már hivatalos, hogy Magyarország maradt az egyetlen olyan NATO-szövetséges, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozását, miközben Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször is hangsúlyozta, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Orbán Viktor azonban még a török döntés előtt meghívta Magyarországra Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. A válasz nem maradt el. A svédek levelükben azt írták, készek tárgyalni a két ország közötti szorosabb együttműködéséről és egyéb fontos ügyekről.

Várom, hogy ezeket a kérdéseket megvitassuk önnel részletesebben is Budapesten, egy olyan időben, amely mindkettőnk számára megfelelő. Lesz ugyanakkor arra is lehetőségünk, hogy megvitassuk ezeket a kérdéseket Brüsszelben, az Európai Tanács február 1-jei ülésén

– olvasható a válaszlevélben.

(Borítókép: Erdogan török elnök sajtótájékoztatón beszél a NATO-csúcstalálkozón Madridban, Spanyolországban 2022. június 30-án. Fotó: Yves Herman / File Photo / Reuters)

Rovatok