Index Vakbarát Hírportál

Magyarország határozottan és feltételek nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát

2024. január 25., csütörtök 19:32

Szijjártó Péter közölte, Magyarország támogatja, hogy Moldova csatlakozzon az Európai Unióhoz, ugyanis szerinte ez új lendületet adhatna a magyar és moldáv gazdasági kapcsolatoknak. A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a WizzAir rövidesen újraindítja járatát Budapest és Kisinyov között.

„Magyarország határozottan és feltételek nélkül támogatja Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz, ez ugyanis a közösség javára válna és segítené a versenyképessége javítását” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Szijjártó a találkozó után kiemelte, a magyar álláspont egyértelmű: 

minden egyes, csatlakozni kívánó ország teljesítményét egyenként, egyesével kell elbírálni.

„Nem szabad összekötni különböző országok integrációs pályáját, és nem szabad, hogy az adott esetben rosszabbul teljesítő országok foglyul ejtsék más országok európai integrációs folyamatait” – húzta alá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Moldova csatlakozása az Európai Unió javára válna.

Mi úgy gondoljuk, hogy Moldova integrációs folyamatának felgyorsítása hozzásegítene minket ahhoz, hogy az Európai Unió ismételten javítani tudja a versenyképességét

– hangsúlyozta, majd közölte, hogy az EU délkeleti irányú bővítése mindig is a magyar külpolitika egyik fontos törekvése volt.

„Ezután is, ahogyan eddig is, állunk a moldovai kormány rendelkezésére, és minden rendelkezésre álló eszközzel segítjük a moldovai európai integrációs folyamat felgyorsítását” – szögezte le Szijjártó Péter.

Hamarosan repülővel is lehet utazni Moldova fővárosába

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a WizzAir rövidesen újraindítja járatát Budapest és a moldáv főváros, Kisinyov között. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez nagyban segítheti a kétoldalú gazdasági együttműködés továbbfejlesztését Magyarország és Moldova között.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a két ország között négy éve stratégiai partnerségi megállapodás van érvényben, amelynek eredményei már most jól érzékelhetők. Szijjártó kiemelte, a kétoldalú kereskedelmi forgalom csúcsot döntött, és értéke évi 200 millió euró körül stabilizálódott, amiben fontos szerepet játszik a magyar gyógyszeripari és élelmiszeripari export is.

Tájékoztatása szerint a magyar vállalatok több mint kétmilliárd forint értékben szállítottak takarmányt Moldovába, ezzel hozzájárulva az ország mezőgazdasági versenyképességének folyamatos javításához.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a gazdasági kapcsolatok további fejlődésének újabb lendületet adhat a vámmentességi megállapodás kiterjesztése az Európai Unió és Moldova között.

Mi támogatjuk, hogy az Európai Unió és Moldova között minél előbb induljanak meg a vámmentesség hosszú távú fenntartására vonatkozó tárgyalások

– fogalmazott.

A miniszter arra is kitért, hogy a hazai cégek bizalmát nagymértékben erősíti, hogy a legnagyobb magyar bank, az OTP a moldovai pénzügyi piac egyik legfontosabb szereplőjévé vált mára.

Szavai szerint az is jelentősen segítheti a gazdasági együttműködést, hogy a WizzAir hamarosan újraindítja a járatát Budapest és Chisinau között.

„Végezetül pedig szeretném elmondani önöknek, hogy Moldova kormánya és Magyarország kormánya is természetesen speciális felelősséget érez a nemzeti mezőgazdaság megvédése iránt, és ahogyan a moldáv kormány a moldovai gazdák, éppúgy a magyar kormány a magyar gazdák érdekeit képviseli” – jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig közölte, hogy ezt a célt szolgálja az Ukrajnából származó gabonaimport tilalmának fenntartása, erre a magyar gazdák, a hazai piac védelme érdekében van szükség.

Rovatok