Index Vakbarát Hírportál

Bécs fizet a fiákereseknek, hogy műanyag patkót használjanak

2024. január 26., péntek 10:43

Évente nagyjából 800 ezer eurónyi kár keletkezik a fiákerek miatt az osztrák főváros útjain, ezért Bécs áprilistól támogatást ad a kocsisoknak, hogy műanyag patkóra váltsanak.

A lovas kocsik Bécs városképének elengedhetetlen részei, a lovak patkói azonban komoly károkat okoznak az útburkolatban, az aszfaltot és a térköveket is gyakran kell cserélni miattuk. A város szerint a fiákerek évente mintegy 800 ezer euró pluszkiadást jelentenek.

Az osztrák főváros közölte, műanyag patkókkal oldaná meg a problémát.

Mint írták, ez nemcsak az utaknak, de a lovaknak is jót tesz: megfigyelések alapján az állatok műanyag patkóval hosszabbakat lépnek, ráadásul a műanyag „lábbelinek” tompító hatása van, ez pedig kíméli az állatok ízületeit, és a csatornafedeleken sem csúsznak meg.

Hozzátették, a műanyag patkónak mindössze egy hátránya van, hogy jóval csendesebb, mint a fémváltozata, ezért a járókelőknek nehéz meghallani a lovas kocsikat.

Bécs városa az új típusú patkó számos előnye miatt úgy döntött, hogy 1,9 millió eurós támogatási keretet különít el a cserére.

A tájékoztatás szerint a támogatásra idén áprilistól öt éven át pályázhatnak az érintettek a Bécsi Gazdasági Kamaránál. Az összeget nemcsak a műanyag patkókra, hanem a patkolásra és az állatorvosi szakvélemény árának fedezésére is fel lehet használni. 

A város hangsúlyozza, amelyik ló nem tudja megszokni az új típusú patkót, az nyugodtan visszatérhet a fémváltozathoz.

(Borítókép:  Egy fiákeres a schönbrunni kastélyban, Bécsben, Ausztriában. Fotó: Insights / Universal Images Group / Getty Images)

 

Rovatok