Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump is tanúskodott a rágalmazás miatt ellene indított perben

2024. január 26., péntek 08:25

Donald Trump is tanúskodott abban a perben csütörtökön New Yorkban, amelyet E. Jean Carroll újságíró indított ellene rágalmazás miatt.

Donald Trump a bíróság előtt tett rövid nyilatkozatban felidézte a 2019-ben tett kijelentését, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy E. Jean Carroll „mondott valamit, amit én hamis vádaskodásnak tartottam”. 

A New Yorkban egy hete zajló bírósági tárgyalás tétje az, hogy a volt elnöknek milyen mértékű kártérítést kell fizetnie az újságírónak rágalmazás miatt. 

A bíró hozzátette, hogy bizonyítást nyert, hogy Donald Trump 1996-ban egy New York-i üzletben szexuális zaklatást követett el a felperessel szemben.

A zaklatási ügyben a bíróság már megállapított 5 millió dollár kártérítést, a mostani eljárás keretében E. Jean Carroll a rágalmazás miatt 10 millió dollárt követel, a bíróság esküdtszékének feladata, hogy megállapítsa a fizetendő összeget. 

További esemény is történt Trumphoz kötődően

Mindeközben börtönre ítélték Donald Trump volt tanácsadóját kongresszusi idézés elmulasztása miatt.

Peter Navarro ellen az ügyészség 6 hónap börtön kiszabását és 200 ezer dollár pénzbírság megállapítását kérte, a washingtoni szövetségi bíróság eljáró bírája végül négy hónap börtönt és mintegy 9 ezer dollár bírságot szabott ki rá.

Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója ellen az után indult büntetőeljárás 2022 nyarán, hogy nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának kötelező idézésére, és nem adta át a törvényhozási testület által kért dokumentumokat.

Rovatok