Index Vakbarát Hírportál

Migránsokat toboroz Moszkva a seregbe, visszautasíthatatlan számukra Putyin ajánlata

2024. január 26., péntek 06:15

Több száz nepáli állampolgár visszaküldését és pénzbeli kártérítést követel Moszkvától Narayan Prakash Saud nepáli külügyminiszter. A hírek szerint többen is az orosz hadsereg oldalán harcolnak az ukrajnai háborúban, a halálos áldozatok testét sem szállítják haza.

Nepál arra kérte Oroszországot, hogy küldje vissza a több száz nepáli állampolgárt, akiket az Ukrajna elleni harcra toboroztak, és szállítsa haza a konfliktusban elhunytak holttestét – közölte Nepál vezető diplomatája csütörtökön.

Az orosz hadsereg becslések szerint több mint 200 nepáli állampolgárt toborzott az ukrajnai harcokhoz, és közülük legalább 14-en meghaltak Narayan Prakash Saud nepáli külügyminiszter szerint.

Az Associated Pressnek adott interjújában elmondta, „arra kértük Oroszországot, hogy azonnal állítsa le a nepáli állampolgárok toborzását a hadseregükbe, azonnal küldje vissza azokat, akik már a hadseregben szolgálnak, szállítsa haza a megöltek holttestét, és kezelje és szállítsa vissza azokat, akik megsebesültek a harcokban”.

„Nepál emellett pénzbeli kártérítést kér Oroszországtól a harcokban meghalt nepáli állampolgárok családjainak” – mondta Saud.

Többen fogságban lehetnek

Oroszország közölte, hogy a 14 meggyilkolt nepáli állampolgár közül 12 holttestet találtak. A nepáliak többsége azt szeretné, ha elhunyt hozzátartozóik holttestét a vallási szertartások szerint elhamvasztanák.

Információink szerint öt állampolgárunkat, akik az oroszok oldalán harcoltak, az ukrán fél fogságban tartja. Arra kérjük az orosz felet, hogy kezdeményezze a kiszabadításukat

– mondta Saud.

Orosz tisztviselők nem kommentálták a külföldi állampolgárok ukrajnai katonai szolgálatra történő toborzását, de médiajelentések szerint Nepál mellett az orosz hadsereg Kubából is toborzott néhány embert.

Orosz állampolgárság jár a szolgálatért

Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy külföldi állampolgárokat besorozzanak a hadseregbe, miután szerződést kötnek a védelmi minisztériummal. Szeptemberben a kubai hatóságok 17 embert tartóztattak le egy olyan hálózattal kapcsolatban, amelynek célja az volt, hogy kubai állampolgárokat toborozzanak, hogy Ukrajnában Oroszország oldalán harcoljanak.

A hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy rendeletet, amely felgyorsítja az orosz állampolgársághoz vezető utat az ország hadseregébe besorozott külföldiek számára, mivel 

Moszkva különböző módszerekkel, többek között migránsok toborzásával próbálja feltölteni az ukrajnai csapatait.

A nepáli kormány megtiltotta állampolgárainak, hogy Oroszországba vagy Ukrajnába utazzanak munkavállalás céljából, mondván, hogy az orosz hadsereg sokakat toborzott az ukrajnai konfliktusban való harcra.

Évente több tízezer nepáli megy külföldre munkát keresni, és a kormánytól engedélyt kell kérniük, mielőtt elhagyják az országot munkavállalás céljából.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan figyeli, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok