Index Vakbarát Hírportál

Meglepő fordulat jöhet a gázai konfliktusban?

2024. január 26., péntek 07:50

Az ENSZ legfelsőbb bírósága sürgősségi intézkedésekkel utasíthatja Izraelt a gázai katonai műveletek leállítására. Az izraeli miniszterelnök korábban közölte: az „abszolút győzelemig” nem ér véget a háború az övezetben.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) ülése egy Dél-Afrika által indított ügy része, amelyben azt állítják, hogy Izrael népirtást követ el – írja a BBC.

Mindkét ország tanúvallomást tett az ügy két héttel ezelőtti megnyitásakor. Izrael visszautasította a vádat. Egy Izrael elleni ítélet nem végrehajtható a bíróság által, de politikai szempontból jelentős lenne.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 25 ezer palesztin – főként nők és gyerekek – halt meg és több tízezren megsebesültek, mióta Izrael megkezdte offenzíváját, amelyet a csoport Izrael elleni támadása váltott ki.

A Hamász 2023. október 7-i támadásában mintegy 1300 ember halt meg, főként civilek. A támadók emellett mintegy 250 embert túszként vittek vissza Gázába.

A palesztinokat erőteljesen támogató Dél-Afrika kilenc ideiglenes intézkedés meghozatalát kérte a bíróságtól, köztük Izrael katonai tevékenységének leállítását, amíg a népirtás vádját vizsgálja. Ez utóbbiról csak hosszú idő múlva, esetleg évek múlva várható döntés.

Izrael felháborodva reagált a népirtás vádjára, és azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy elferdíti az igazságot. Azt mondta, hogy joga van megvédeni magát, és a Hamász ellen harcolnak, nem pedig palesztin civilek ellen.

Arra kérték a bírákat, hogy utasítsák el Dél-Afrika kérelmét, amely szerinte egy nem létező népirtásról szóló „durván elferdített" és alaptalan állításokon alapul.

Cél az „abszolút győzelem”

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy az „abszolút győzelemig” nem ér véget a háború a Gázai övezetben.

„Hőseink nevében és az életünkért nem fogjuk abbahagyni a harcot az abszolút győzelemig” – mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy Izrael a háború egyik legnehezebb napján van túl.

Hétfőn 24 katona vesztette életét a Gázai övezet déli és középső részén dúló harcokban, ahol Izrael támadást indított az övezetet irányítása alatt tartó Hamász iszlamista terrorszervezet megmaradt erői ellen, és megpróbálta megtisztítani a határközeli területeket. Az áldozatokból 21 katona egy épületben történt robbanásban halt meg, amelyet fel akartak robbantani.

Ez a háború eldönti Izrael jövőjét az elkövetkező évtizedekre. A háború céljai csak katonák élete árán érhetőek el

– jelentette ki Joáv Galant védelmi miniszter, hozzátéve, együtt érez az elesett katonák családjaival, de Izrael nem fog meghátrálni.

Rovatok