Index Vakbarát Hírportál

Kórházi kezelésre igyekezett, felismerték és elfogták az 50 éve körözött merénylőt

2024. január 26., péntek 18:25

Halálos rákos betegségével kórházi gyógykezelésre jelentkezett egy 70 éves japán férfi, de a személyzet felismerni vélte benne egy 1970-es évekbeli merénylet elkövetőjét, ezért a tokiói rendőrség próbálja megerősíteni a személyazonosságát.

A tokiói rendőrség megtalálhatta egy hetvenes évekbeli merényletsorozat egyik elkövetőjét, Satoshi Kirishimát. A férfi álnéven próbált bejelentkezni egy kamakurai kórházba, de a személyzet egyik tagja felismerte, és hívta a rendőröket – írja a Kyodo News.

A most 70 éves Satoshi Kirishima az 1974 és 1975 között Japánban végrehajtott vállalati robbantássorozatban részt vevő, körözött bűnöző. Kirishima a Kelet-ázsiai Japán-ellenes fegyveres front radikális csoport tagja volt, és azóta körözték, mert a gyanú szerint 1975. április 19-én házi készítésű bombát helyezett el és robbantott fel a Koreai Gazdasági Kutatóintézet egyik irodája közelében, Tokió Ginza kerületében.

Ha valóban ő az elkövető, akkor feltehetően legalább 8 ember halálát és több száz másik sérülését okozta.

Japánban ezért halálbüntetés jár.

A férfi halálos rákbetegségben szenved, ezért próbált álnéven bejelentkezni a gyógykezelésre. Miután a kórházi dolgozók felismerték, be is vallotta, hogy ő Kirishima. A rendőrök a kórházban hallgatják ki a férfit. A források szerint Kirishima arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy súlyos az egészségügyi állapota, és élete hátralévő részét a saját nevén szeretné leélni. A rendőrség próbálja megerősíteni a férfi személyazonosságát.

A szélsőbaloldali csoport, amelyhez Kirishima tartozott, számos támadást hajtott végre japán vállalatok és szervezetek ellen, köztük 1974-ben a Mitsubishi Heavy Industries Ltd. tokiói székházánál követett el egy robbantásos merényletet, amely nyolc ember halálát okozta, és 165 továbbit megsebesített.

A szervezet a tengerentúlon működő vállalatokat is célba vette, köztük a Mitsui & Co. nagy kereskedelmi vállalatot, valamint a Taisei Corp. és a Kajima Corp. építőipari vállalatokat, tiltakozásul Japán második világháború előtti és utáni kelet-ázsiai katonai és kereskedelmi terjeszkedése ellen. 1975 májusában a rendőrség nyolc embert tartóztatott le. 

Rovatok