Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte a nitrogéngázzal végrehajtott amerikai kivégzést

2024. január 26., péntek 16:26

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken elítélte az Egyesült Államokban nitrogéngázzal végrehajtott kivégzést, mondván hogy a módszer kínzásnak minősülhet.

Egy bérgyilkosságért elítélt férfi csütörtöki kivégzéséhez az Alabama államban található atmore-i börtön büntetésvégrehajtási szervei egy egész arcot eltakaró ipari maszkot használtak, amelyen keresztül tömény nitrogént vezettek az elítélt tüdejébe, ami rövid idő alatt halált okoz. Az elítélt az utolsó szó jogán azt mondta: „ezen az estén Alabama államban az emberiség egy lépést tesz visszafelé”.

Mélységesen sajnálom Kenneth Eugene Smith kivégzését, melyet nitrogéngázzal hajtottak végre, miközben komoly aggályok merültek fel ezzel az új és még nem tesztelt módszerrel kapcsolatban, mert rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet

– mondta ENSZ emberi jogi főbiztosa.

„A halálbüntetés nem egyeztethető össze az élethez való alapvető joggal. Felszólítom az összes államot, hogy vezessenek be moratóriumot az alkalmazására, az általános megszüntetés felé tett lépésként” – tette hozzá Türk.

A főbiztos szóvivője, Ravina Shamdasani szerint félő, hogy ez a kivégzési mód elfogadottá válik, és azt máshol is alkalmazzák. Emlékeztetett, hogy használatát már más államokban is engedélyezték az Egyesült Államokban.

Ahelyett, hogy új, még nem kipróbált módszereket keresünk emberek megölésére, egyszerűen el kellene törölni a halálbüntetést

– mondta, hozzátéve, hogy a halálbüntetés elrettentő hatására nincs bizonyíték, annál inkább a téves ítéletekre és a halálbüntetés kisebbségek és szegények elleni diszkriminatív alkalmazására – írja az MTI. 

ENSZ-szakértők már a kivégzés előtt is kifejezték aggodalmukat a módszerrel kapcsolatban, és arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet, mivel az eddig még ki nem próbált eljárás fájdalmas és megalázó halált okozhat.

Rovatok