Index Vakbarát Hírportál

Először próbálták ki Amerikában az új típusú kivégzési módot

2024. január 26., péntek 07:08

Csütörtökön hajtották végre az első kivégzést nitrogéngázzal az Egyesült Államokban, az Alabama államban található atmore-i börtönben.

A kivégzés előzménye, hogy az 58 éves, Kenneth Eugene Smith nevű elítéltet 2022-ben megpróbálták kivégezni, de nem találtak vénát a testén, ahova be lehetett volna kötni a méreginjekciót, ezért a kivégzés meghiúsult.

A férfi többször is fellebbezett arra hivatkozva, hogy a halálos ítélet végrehajtásának újbóli megkísérlése  alkotmányellenes. Utolsó fellebbezését az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága szerdán utasította el.  

Egy szövetségi fellebbezési bíróság szintén szerdán utasította el az elítélt beadványát, amiben arra hivatkozva kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, hogy a nitrogéngázos kivégzési módszer sérti a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmát.

Kenneth Eugene Smith halálos ítéletének végrehajtásához Alabama állam büntetés-végrehajtási szervei egy egész arcot eltakaró ipari maszkot használtak, amin keresztül tömény nitrogént vezettek az elítélt tüdejébe, mely rövid idő alatt halált okoz. Az elítélt az utolsó szó jogán azt mondta, hogy

ma este Alabama államban az emberiség egy lépést tesz visszafelé.

Kenneth Eugene Smithre bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést, miután társával 1988-ban ezer dollárért megölte egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

Rovatok