Index Vakbarát Hírportál

Nem árt az óvatosság! Fél év börtön járhat a fotózásért Las Vegasban

2024. január 26., péntek 18:42

A Nevada államban található Clark County törvényhozói elfogadtak egy meglehetősen furcsa rendeletet az év elején. A napokban életbe lépő szabályozás megtiltja, hogy a járókelők megálljanak a megyeszékhely (Las Vegas) gyalogosfelüljáróin bámészkodni és fotózni.

A rendelet betilt minden olyan cselekedetet, ami arra kényszerítheti a felüljárókon áthaladó hatalmas embertömeget, hogy megálljon. Így a hirtelen megállást, az ácsorgást, a fotózást, a videózást, és persze a bámészkodást is (ha ez álló helyzetben történik). A tiltás nemcsak a gyaloghidakra, de az átkelőkre felvezető lépcsők, mozgólépcsők és liftek 6 méteres körzetére is szól. Az intézkedés nem bünteti az olyan ácsorgást, amikor valaki a felvonóra vagy a mozgólépcsőre vár.

Clark County 1000 dolláros bírsággal, de akár fél évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti azokat a turistákat és lakosokat, akik megszegik az új felüljárótörvényt.

Clark County törvényhozó bizottsága egy közleményben indokolta a nehezen behatárolható szabályozást: szerintük a gyaloghidak nem arra szolgálnak, hogy az emberek csak úgy ácsorogjanak, bámészkodjanak és fotózkodjanak rajta.

A forgalmas Las Vegas Strip feletti felüljárók kifejezetten közbiztonsági célt látnak el,

ugyanis azok biztosítják, hogy a gyalogosok folyamatosan át tudjanak menni a kaszinóváros egyik oldaláról a másikra, és ne az úttesten keljen átkelniük. Ez az intézkedés minden áthaladónak és látogatónak biztonságot nyújt a világszínvonalú turistacélpontok között – áll a közleményben.

A kritikusok szerint a szabályozás nem csak ostoba,

az új rendelet több ponton ütközik az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésével.

Álláspontjuk szerint az ácsorgást tiltó szabályozás egyrészt beleütközik a tiltakozáshoz, a nyilvános helyen gyülekezéshez és a tüntetéshez való alaptörvényben garantált jogba. Másrészt a vallási nézetek szabad kinyilvánításához való jogba, harmadrészt az utcai művészek munkához való jogába.

Ezeket a jogokat az alkotmány legerősebben a köz- és nyilvános tereken biztosítja, ideértve a felüljárókat is

– mondta az új szabályozásról egy nevadai jogvédő szervezet vezetője, Athar Haseebullah az AP-nek.

Az új felüljárótörvény messze nem a legfurcsább szabályozás az Egyesült Államokban. Például Kentuckyban fontosnak érezték törvénybe iktatni, hogy egy nő csak háromszor válhat el, és mehet hozzá ugyanahhoz a férfihez, négyszer semmiképpen sem. Michiganben vallási okok miatt vasárnap tiltott a járművek (csak a járművek) adás-vétele. Tennesseeben pedig illegális megosztani a barátokkal a Netflix-jelszavakat.

Rovatok