Index Vakbarát Hírportál

„Aki éhen hal, az hülye” – mondta Uganda külügyminisztere

2024. január 26., péntek 11:10

Uganda nemzetközi kapcsolatokért felelős államminisztere, Henry Okello Oryem egy olyan kijelentést tett nemrég, amely nagy port kavart. Szerinte az, aki az országában éhen hal, nem lehet normális.

2022-ben, Uganda északkeleti részén, Karamoja régióban egy éhínségben legalább 2200 ember halálát okozta az éhezés vagy az ahhoz köthető betegségek egy civil szervezet, az Uganda Human Rights Commission adatai szerint. Megközelítőleg félmillió ember pedig alultáplált volt a katasztrófa miatt. 

Uganda egyik minisztere nemrég a köztévében beszélt arról, hogy mit gondol azokról, akik éhen halnak az országában. Okello Oryem azt mondta:

Csak egy idióta, egy igazi idióta halhat éhen Ugandában.

„Aki keményen dolgozik, annak van földje Ugandában. A klíma megfelelő a klímaváltozás ellenére is. Ha kemény erőfeszítést teszel, reggel kimész, megműveled a földedet, elülteted a magokat, karbantartod az ültetvényedet, akkor mégis hogyan nem jutsz élelemhez?” – tette fel a kérdést. A nyilatkozatát a közösségi médiában is megosztották.

Okello Oryem kijelentése nagy port kavart az országban: egyesek érzéketlennek nevezték a kijelentést, mások pedig azt mondták, hogy szerintük a miniszter egyszerűen nem érti azt, hogy miért nincs elég élelem Ugandában. 

Moses Aleper, a Karamoja régióhoz tartozó Chekwii megye törvényhozója helytelennek nevezte Okello Oryem mondatait, és azt mondta: ezek szerencsétlen mondatok „egy olyan minisztertől, aki tudja, hogy mi megy végbe az országban”.

Mint mondta, Karamojának vannak olyan részei, ahol van elég csapadék, és ebből kifolyólag élelem is, de egyes esetekben a csapadék hiánya élelemhiányhoz vezet. Mint mondta, az éhínséget a legtöbb esetben elsősorban a klímaváltozás okozza.

Charles Onyango-Obbo ugandai író és újságíró ezzel szemben azt mondta: szerinte a miniszter nem érti azt, hogy  „az éhínség egy olyan országban, mint Uganda, elsősorban elosztási/piaci probléma”.

BBC ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg sincsenek hivatalos adatok arról, hogy Karamojában mi a helyzet az élelmezés szempontjából. Azonban hozzátették, hogy a klímaváltozás által okozott száraz időjárás nem egyszer vezetett éhínséghez a régióban.

Rovatok