Index Vakbarát Hírportál

Fordulat: Charles Michel döntött, Orbán Viktor biztosan nem lesz az Európai Tanács elnöke

2024. január 27., szombat 06:14

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke nem indul újra az idei európai választásokon. Közel 30 év után úgy gondolja, hogy ideje újabb célokat keresnie. Szenvedéllyel és meggyőződéssel szolgálta Európát, most tovább áll.

Charles Michel korábban közölte, hogy megméretteti magát az idei EP-választáson 

A politikus péntek este a Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, amivel fordulat állt be a történetben. „Harminc évvel ezelőtt léptem be a politikai életbe. Azóta szinte minden választáson részt vettem Belgiumban, a hatalom különböző szintjein: helyi, tartományi és szövetségi szinten. Az elmúlt négy évben a 28 állam- és kormányfő 2019-es döntését követően az Európai Tanács elnökeként tevékenykedtem” – kezdte mondandóját Michel.

Véleménye szerint a demokrácia legitimitást jelent, egy politikusnak pedig a választójog alapján történt megválasztás ennek a legitimitásnak a kulcsa. Közel tíz éve szolgálja „szenvedéllyel és meggyőződéssel” Európát,

küzd az éghajlatért, a digitális átalakulásért, a munkahelyekért és a jólétért – a világjárványok, a háborúk és a számos geopolitikai fordulat ellenére.

Jelöltként indulni, különösen az Európai Tanács elnöki tisztségéért, felelősségteljes cselekedet – és kockázat –, amelynek célja az európai projekt demokratikus legitimációjának megerősítése az Európai Parlamenten belülről – írja.

Azért jelenti be már most, hogy nem indul a választásokon, hogy szándékai átláthatók legyenek, és elég időt hagyjon az Európai Tanácsnak ahhoz, hogy előkészítse a zökkenőmentes átmenetet. 

Utódomat az új Európai Parlament első plenáris ülése előtt választják meg. Gondos konzultáció és mérlegelés után úgy ítéltem meg, hogy – mint minden nemzeti vagy helyi választás esetében – a választási kampány összeegyeztethető a végéhez közeledő politikai mandátum gyakorlásával.

– írja a közleményben.

Végül úgy összegzi a dolgot, hogy nem szeretné, ha ez a döntés „elvonná a figyelmünket a küldetésünktől, vagy aláásná ezt az intézményt és az európai projektet”, és nem szeretné, ha ez a döntés bármilyen módon az „Európai Tanács megosztására szolgálna”, amelynek fáradhatatlanul kell dolgoznia az európai egységért.

Rovatok