Index Vakbarát Hírportál

Egy asztalhoz ült az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a kínai külügyminiszter

2024. január 27., szombat 21:09

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokról és nézeteltérésekről is tárgyalt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Vang Ji kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója szombaton Bangkokban. A nemzetbiztonsági tanácsadó és a külügyminiszter megbeszélése gyakorlati folytatása volt a két ország elnöke, Joe Biden és Hszi Csin-ping tavaly novemberi csúcstalálkozójának.

Jake Sullivan a találkozón azt hangoztatta, hogy habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át. A tárgyalópartnerek megállapították, hogy előrelépés történt az amerikai–kínai közvetlen katonai párbeszéd újraindulásában, és megvitatták egy a mesterséges intelligenciáról szóló amerikai–kínai párbeszéd felé vezető lépéseket.

A tárgyaláson többek között szóba került az ukrajnai háború, a Közel-Kelet, Észak-Korea, valamint a Dél-kínai tengeren kialakult feszültség – olvasható az amerikai közleményben, ami szerint Jake Sullivan kiemelte a béke és stabilitás fenntartásának fontosságát a Tajvani-szorosban.

A Fehér Ház közleménye szerint a megbeszélés annak az erőfeszítésnek a része volt, hogy nyitva tartsák az amerikai–kínai kommunikáció csatornáit, és felelősségteljesen közelítsenek a két nagyhatalom közötti versenyhez.

Az Egyesült Államokban komoly politikai vita zajlik a Kínával fenntartott kapcsolatokról, a republikánusok határozottabb fellépést követelnek Joe Biden adminisztrációjától Kína nemzetközi és az Egyesült Államokra vonatkozó törekvéseivel szemben.

Az Indexen írtunk róla, hogy a kínai külügyminiszter, Vang Ji január elején arról beszélt, stabilizálódtak a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok, mivel a két vezető gazdaság fokozta a párbeszédet nézeteltéréseik leküzdésére.

Rovatok