Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok visszatelepítheti Angliába a 2008-ban leszerelt nukleáris fegyvereit

2024. január 27., szombat 13:36

A brit The Telegraph hivatalos amerikai védelmi minisztériumi dokumentumokat idézve arról írt egy cikkben, hogy az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek telepítését tervezi Angliában az oroszok háborús fenyegetésére hivatkozva.

Az MTI szerint a Telegraph-cikkben arról írtak, hogy a lap által látott beszerzési megbízások alapján a Pentagon a kelet-angliai Lakenheath közelében működő légi támaszponton kívánja felépíteni a nukleáris eszközök telepítéséhez szükséges létesítményeket. Lakenheath a brit királyi légierő (RAF) támaszpontja, de kizárólagos használója az amerikai légierő, amely F–15-ös és F–35-ös harci repülőgépeket állomásoztat a bázison.

Emlékezetes, hogy

Az Egyesült Államok 2008-ban a hidegháborús fenyegetettség csökkenésére hivatkozva elszállította az addig Angliában hadrendben tartott nukleáris fegyvereit.

Az amerikai védelmi minisztériumi dokumentumok szerint azonban a Pentagon annak a NATO-programnak a keretében készül ismét nukleáris fegyverek angliai telepítésére, amelynek – az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződése miatt – a nukleáris csapásmérő kapacitás általános fejlesztése és erősítése a célja. 

A brit lap ismertetése szerint

az Egyesült Államok B61–12 típusú, 50 kilotonnáig terjedő, változtatható hatóerejű harcászati gravitációs bombák telepítését készíti elő a Lakenheath melletti támaszponton.

Ezeket a nukleáris eszközöket F–15-ös, F–16-os és F–35-ös harci gépekkel, illetve B2-es bombázókkal lehet célba juttatni.

A háború fejleményeit szombaton is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Technikusok egy F15-E Strike Eagle harci repülőgépet készítenek fel a felszállásra, miközben az Egyesült Államok Légierejének (USAF) 48. vadászszárnya részt vesz a NATO szövetségeseivel közös Point Blank-hadgyakorlaton a Force Lakenheath támaszponton az Egyesült Királyságban 2019. június 27-én. Fotó: Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok