Index Vakbarát Hírportál

A tűzzel játszanak a jemeni lázadók, akik legutóbb rakétákkal támadtak meg egy brit olajszállító hajót

2024. január 27., szombat 14:32

A jemeni húszi lázadók arról adtak hírt, hogy a „tengeri haderejük” műveletet hajtott végre a Marlin Luanda brit kőolajszállító hajó ellen. Tájékoztatásuk szerint a támadás következtében a hajón tűz ütött ki. Nem sokkal később az amerikaiak és a britek csapást hajtottak végre ellenük.

Az MTI szerint Jahíja Szárea, a húszi fegyveresek szóvivője közleményben jelentette be, hogy „megfelelő számú rakétát” lőttek ki a hajóra. Előzőleg az Ambrey és az UKMTO brit tengerbiztonsági cég közölte: jelentéseket kapott arról, hogy találat ért a Vörös-tengeren, a jemeni Áden közelében egy hajót, amelynek a fedélzetén tűz keletkezett.

A hajó segítséget kér. A hatóságok tájékozódnak, és intézkednek

– közölte az UKMTO.

Az Ambrey szerint az incidens Ádentől 55 mérföldnyire délkeletre történt, ahol rakétatalálat ért egy kereskedelmi hajót, a jelentések szerint a legénység sértetlen. Az Irán által támogatott síita húszi lázadók, akiknek a kezén van Jemen legsűrűbben lakott területe, a gázai övezeti izraeli hadművelet elleni tiltakozásul november 19. óta támadják drónokkal és rakétákkal a Vörös-tengeren elhaladó hajókat, amelyek szerintük kapcsolatban állnak Izraellel.

Amerika és az Egyesült Királyság húszi állásokra mért légicsapást Jemenben

A húszi milícia által ellenőrzött Al-Masirah jemeni tévécsatorna jelentése szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombaton két légicsapást hajtott végre Ras Isa kikötője ellen a Vörös-tengeri Saleef kikötővárosban.

Az amerikai erők arról számoltak be, hogy megsemmisítették az iszlamista húszi milícia hajók elleni rakétaállását, amely már kilövésre készen állt. A CENTCOM, az Egyesült Államok központi parancsnokságának X portálon tett közleménye szerint a milícia által ellenőrzött területen felállított rakétaállás veszélyt jelentett az amerikai hadihajókra és a világkereskedelem szempontjából fontos hajózási útvonalon közlekedő kereskedelmi hajókra.

Jemennél halad el a világkereskedelem egyik legfontosabb, az Indiai-óceánt az egyiptomi Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerrel összekötő hajózási útvonala. Az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti gázai háború kezdete óta a húszi milícia többször is megtámadott hajókat a Vörös-tengeren.

A megtámadott hajókon többnyire kínai és indiai áruk vannak

Ahogy arról az Index korábban írt, a Vörös-tenger déli részén, illetve a Bab el-Mandeb-szorosban történt incidenseket sokan próbálják egy „Nyugat kontra többiek” ellentétpár mentén értelmezni, de ez a forgalomkiesés a január 1-jével új BRICS-taggá váló Egyiptom számára fáj a legjobban.

Az aszimmetrikus hadviselésben, ami itt zajlik, épp az a lényeg, hogy az egyik fél – jelen esetben a húszik – viszonylag kis erőbefektetéssel képesek komoly ellenséges erőforrásokat lekötni

– mondta el az Indexnek Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, aki szerint a drónok elleni elhárítórakéták milliódolláros tételek, és a koalíciós erők nem akarnak az idők végezetéig drónokra vadászni. Marsai Viktor szerint fontos a színfalak mögötti diplomáciai egyeztetés, főleg, hogy ez nem csak nyugati érdek: a megtámadott hajókon kínai és indiai áruk vannak.

(Borítókép: Húszi fegyveresek Szanaában, Jemenben 2024. január 25-én. Fotó: Khaled Abdullah / Reuters)

Rovatok