Index Vakbarát Hírportál

Komoly katonai együttműködésről állapodott meg India és Franciaország

2024. január 27., szombat 10:12

Védelmi eszközök és berendezések, köztük helikopterek és tengeralattjárók közös gyártásáról, valamint baráti országoknak történő szállításáról állapodott meg India és Franciaország a péntek este kiadott indiai kormányközlemény szerint.

Az India és Franciaország közti megállapodásra Emmanuel Macron francia elnök negyven órás indiai látogatása során került sor. A francia elnök találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel, és részt vett a Draupadi Murmu elnök által adott fogadáson is.

Macron és Modi megállapodtak abban, hogy bővítik a kétoldalú kapcsolatokat a védelmi ágazatban, az atomenergia, az űrkutatás, illetve a mesterséges intelligencia felhasználásában.

Utóbbinál a közszolgáltatások, az éghajlatváltozás, az egészségügy és a mezőgazdaság területén működik együtt a két ország. Az üzlet értékét a közlemény nem hozta nyilvánosságra.

A felek üdvözölték, hogy a francia Safran karbantartási, javítási és felújítási szolgáltatásokat létesít Indiában a csúcstechnológiájú repülőgép-hajtóművekhez (LEAP), beleértve a Rafale vadászgépek hajtóműveit, valamint a helikopteres partnerséget is. India már négy évtizede alkalmaz francia vadászgépeket, és Oroszország után Franciaország a legnagyobb fegyverszállítója.

Vinay Kwatra indiai külügyminiszter arról is beszélt, hogy az indiai Tata Group és a francia Airbus megállapodást írt alá a polgári helikopterek közös gyártásáról.

A CFM International francia hajtóműgyártó szintén bejelentette, hogy megállapodást kötött az indiai Akasa Air légitársasággal több mint 300 darab LEAP–1B hajtóművének megvásárlásáról 150 Boeing 737 MAX repülőgéphez.

India és Franciaország megállapodott abban is, hogy fokozzák az együttműködést az Indiai-óceán délnyugati részén, a francia La Réunion szigetéről 2020-ban és 2022-ben folytatott közös megfigyelési műveletek eredményeire építve – áll a kormány közleményében.

Rovatok