Index Vakbarát Hírportál

Ukrán származású modell nyerte a japán szépségversenyt

2024. január 27., szombat 12:51

Nagy port kavart Japánban a 26 éves Karolina Shiino győzelme, aki ukrán származása ellenére megnyerte a Miss Japán szépségversenyt. A fiatal nő külsejével kitűnt a többi versenyző közül, azonban ő is japánnak vallja magát.

Karolina Shiino a CNN-nek úgy nyilatkozott, azért jelentkezett a Miss Japán szépségversenyre, mert vágyott rá, hogy japánként ismerjék el.

Mint mondta, ötéves kora óta él az országban, ahova ukrán édesanyjával és japán nevelőapjával költözött. A honosított állampolgárságú nő anyanyelvi szinten beszél japánul, miután családjával több mint 20 éve Nagoja városában él.

Shiino elmondta, külseje miatt nehezen fogadták el helyiként, ezért reméli, győzelme meg fogja változtatni az emberek véleményét arról, hogy ki tekinthető japánnak.

Végül is a sokszínűség korszakát éljük, és szükség is van a sokszínűségre. Sok hozzám hasonló ember van, akit aggaszt a külseje és identitása közt tátongó szakadék. Mindig azt mondták nekem, hogy nem vagyok japán, pedig én abszolút japán vagyok. Ezért úgy is indultam el a szépségversenyen, hogy őszintén hittem magamban. Nagyon örülök, hogy így ismert meg a nyilvánosság

– mondta Shiino.

A fiatal nő győzelme vegyes fogadtatásban részesült a helyiek körében. Sokan támogatták őt, mondván, bizonyos szempontból nagyobb hazaszeretet van benne, mint némely genetikailag is japán emberben.

Mások azonban megkérdőjelezték, hogy valaki, aki nem rendelkezik japán felmenőkkel, hogyan képviselheti az ország szépségideálját.

Legutóbb tíz évvel ezelőtt osztotta meg hasonló kérdés a japán társadalmat, amikor 2015-ben a félig japán, félig afroamerikai felmenőkkel rendelkező Ariana Miyamoto képviselte az országot a Miss Universe szépségversenyen.

(Borítókép: Karolina Shiino (k), a Miss Japan 2024 szépségverseny győztese a többi díjazottal Tokióban 2024. január 22-én. Fotó: Miss Japan Association / Handout / Reuters)

Rovatok