Index Vakbarát Hírportál

A szorgos és törvénytisztelő bevándorlók könnyebben kapnak német állampolgárságot

2024. január 27., szombat 15:07

Megkönnyíti a német állampolgárság megszerzését a törvényhozás által elfogadott reform. Ezzel párhuzamosan eltörölték a kettős állampolgársághoz kötött korlátozásokat. Közvetlenül előtte viszont egy másik törvénymódosítással leegyszerűsítették az elutasított menedékkérők kitoloncolását.

A bevándorlók integrációjával és a szakképzett munkaerő vonzásával indokolta javaslatát a berlini kormány, a Bundestag pedig 382:234 arányban megszavazta a szociálliberális koalíció indítványát. 23 képviselő tartózkodott a véleménynyilvánítástól.

„Olcsóbb lesz”, és felhígul a német útlevél megszerzése – ezzel érvelve bírálta hevesen az elképzelést a jobbközép ellenzéki blokk – jelentette az AP hírügynökség.

A Németországban eltöltött jelenlegi nyolc vagy hat év helyett öt, „különleges integrációs teljesítmények” esetén három év elteltével válik jogosulttá az állampolgárságra a kérelmező. Az ott született gyermekek alanyi jogon kapnak német állampolgárságot abban az esetben, ha az egyik szülő az eddigi nyolc évhez képest csupán öt éve legálisan tartózkodik az országban.

A német honosítási eljárás viszontagságairól az Index korábban már részletesen írt

Megszűnnek a kettős állampolgárság korlátozásai. Elvileg ugyanis az EU-n és Svájcon kívüli országokból származó kérvényezőknek le kellett mondaniuk korábbi állampolgárságukról, ha németért folyamodtak.

A hivatalos statisztika szerint a 84,4 milliós ország lakosságának 14 százaléka, több mint 12 millió bevándorló nem rendelkezik német állampolgársággal, jóllehet 5,3 millió már több mint egy évtizede Németországban él. A honosítási arány jóval alacsonyabb az uniós átlagnál.

Tavalyelőtt, 2022-ben csaknem 170 ezren kaptak német állampolgárságot – a legtöbben 2002 óta. A magyarázat a honosított szírek nagy száma.

Senkinek sem kell megtagadni a gyökereit

Hasonló lehetőségeket kell megteremtünk, mint a szakképzett munkaerőt toborzó Egyesült Államoknak vagy Kanadának, és a kecsegtető kínálat egyik opciója a német állampolgárság megszerzésének megkönnyítése – magyarázta Nancy Faeser belügyminiszter.

A jogszabályi reform előírja, hogy a honosítottnak képesnek kell lennie maga és hozzátartozói ellátására. Mentességet élveznek, akik 1974-ig „vendégmunkásként” érkeztek, illetve azok, akik a kommunista Kelet-Németországban vállaltak munkát.

A hatályos szabályozás megköveteli, hogy a leendő állampolgár elkötelezett legyen a „szabad és demokratikus alaprend” mellett, a módosított változat pedig kimondja, hogy az antiszemita és rasszista cselekmények ezzel összeegyeztethetetlenek.

A szélsőjobboldal migrációval kapcsolatos, aggodalomra okot adó időszakában üzenjük „mindazoknak, akik gyakran évtizedek óta élnek, dolgoznak Németországban, és betartják törvényeinket: önök Németországhoz tartoznak” – jelentette ki a német kancellár.

Senkinek sem kell „megtagadnia a gyökereit” – mondta a reform egyik lényeges eleméről Olaf Scholz.

Az elutasított menedékkérők határozottabban utasíthatók ki

„Ez nem az állampolgárság korszerűsítéséről, hanem a leértékeléséről szóló törvényjavaslat” – mondta egy kereszténydemokrata képviselő. Alexander Throm szerint ugyanis három-öt év alatt nem lehet gyökeret ereszteni az országban.

Az elmúlt hónapokban a tartós belharcokban, a recesszióban és a költségvetési válságban meggyengült és népszerűtlenné vált német kabinet a menedékkérők migrációs nyomásának enyhítésére törekedett. A háború kezdete óta több mint egymillió ukrán állampolgár érkezett az országba.

Az állampolgársági reformot közvetlenül az után fogadták el, hogy a törvényhozás egy másik módosítással megkönnyítette az elutasított menedékkérők kitoloncolását, akik például a deportálás előtt tovább tarthatók „kilépési őrizetben”, a hatóságok jogkörét pedig kiterjesztették a kérvényezők azonosítására. A törvény meggyorsítja a bűnözők, embercsempészek és bűnszervezetek tagjainak kitoloncolását.

A módosult állampolgársági feltételek alapján a következő években legkevesebb ötvenezer török fog német állampolgárságért folyamodni, hosszú távon pedig „mind a másfél millió, német állampolgársággal még nem rendelkező török a honosítását fogja kérvényezni” – véli a németországi török közösségek vezetője.

Gökay Sofuoglu attól tart, hogy az amúgy is túlterhelt német hatóságok nehezen fogják majd feldolgozni az összes kérelmet.

(Borítókép: Alex Grimm / Getty Images)

Rovatok